Sud u Seulu izrekao je 15-godišnju zatvorsku kaznu bivšem južnokorejskom predsjedniku Leeju Myung-baku zbog korupcije koji je zadnji u nizu političkih i poslovnih čelnika osuđenih zbog mita.

Lee, koji je obnašao dužnost od 2008. do 2013. godine, četvrti je bivši južnokorejski predsjednik koji je završio u zatvoru. Njegova nasljednica Park Geun-hye osuđena je zbog svoje uloge u odvojenom korupcijskom skandalu zbog kojeg je svrgnuta s vlasti početkom 2017. i koji je doveo do zatvaranja potpredsjednika Samsunga Jay Y. Leea.

Primanje 10 milijuna dolara

Lee Myung-bak optužen je za primanje oko 10 milijuna dolara ilegalnih financijskih sredstava od institucija poput Samsunga i svoje vlastite obavještajne službe.

Sud u Seulu proglasio je Leeja krivim za pronevjeru oko 21,77 milijuna dolara od proizvođača autodijelova kojemu je na čelu njegov brat kao i za primanje mita od Samsunga i drugih. Osim zatvorske kazne, Lee mora platiti novčanu kaznu.

"Takva djela predsjednika, čelnika države i čelnika izvršne vlasti treba snažno osuditi jer ne samo da krši integritet predsjedničkog ureda nego potkopava povjerenje u cijelu javnu službu", rekao je sudac Chung Kye-sun.

Lee (76) odbacuje sve optužbe i kaže da je postupak protiv njega politički motiviran, odnosno da je riječ o "osveti" sadašnjeg predsjednika Moona Jae-ina.