Umirovljeni pukovnik američke vojske u Nebraski optužen je za slanje povjerljivih podataka preko stranice za upoznavanje.

David Franklin Slater (63) bio je do 2022. zaposlen u Stratcomu, strateškom zapovjedništvu koje nadzire američki arsenal nuklearnih projektila. Uhićen je u subotu, a pred sudom će se pojaviti danas.

Optužen je za nezakonito slanje dokumenata koji bi "mogli biti korišteni za uzrokovanje štete Sjedinjenim Državama".

"Ti si moj tajni agent. S ljubavlju"

U optužnici piše da je Slater proslijedio informacije koje je saznao iz povjerljivih Stratcomovih brifinga, a koji se odnose na rusku invaziju na Ukrajinu. Podatke je slao osobi za koju je vjerovao da je žena u Ukrajini.

Tijekom dopisivanja često je dobivao pitanja o tajnama američke nacionalne obrane, kažu tužitelji.

"Dragi, što se prikazuje na ekranima u posebnoj sobi?? Vrlo je zanimljivo", glasi jedna od poruka od 11. ožujka, piše BBC.

23. ožujka je dobio pitanje o jednoj zemlji. Taj dio je u optužnici redigiran pa nije jasno na koju zemlju se pitanje odnosilo. "Ti si moj tajni agent. S ljubavlju", rekao mu je kontakt nakon odgovora.

"Dragi moj Dave, hvala na vrijednim informacijama" i "ti si moj tajni doušnik ljubavi", glasile su druge poruke.

Prijeti mu 10 godina zatvora

U dokumentima se ne navodi koga je Slater kontaktirao, kao ni naziv stranice za upoznavanje. Slučaj su istraživali FBI i Ured za posebne istrage Zračnih snaga,

"Pojedinci s pristupom strogo povjerljivim informacijama imaju određene odgovornosti", rekla je državna tužiteljica u Nebraski Susan Lehr.

Slater je optužen za urotu i dva slučaja neovlaštenog otkrivanja informacija o nacionalnoj obrani. Prijeti mu do 10 godina zatvora.