Epidemiološka situacija u Hercegbosanskoj županiji je, moglo bi se reći, katastrofalna, izjavila je u programu Radio Tomislavgrada, dr. Diana Mamić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo HB županije.

Samo tijekom jučerašnjeg dana od 99 briseva poslanih na analizu pozitivnih je 36 (18 u Livnu, 9 u Drvaru, 7 u Tomislavgradu i 2 u Kupresu). Nakon ovih rezultata, ukupna broj aktivnih slučajeva u HB županiji je 181, a jučer je u Županijskoj bolnici u Livnu umrla pacijentkinja kod koje je potvrđen Covid-19.
 
Broj umrlih, pozitivnih na koronavirus, u HBŽ povećao se na šest (3 u Livnu i 3 u Drvaru). Najviše zaraženih je u Livnu oko 100 aktivnih slučajeva, slijedi Drvar sa 37, Tomislavgrad sa 34 i Kupres sa 10. Trenutno su u HBŽ jedino Glamoč i Bosansko Grahovo bez ijednog evidentiranog slučaja zaraze koronavirusom.

Prema kliničkoj slici, od trenutno zaraženih 80% ljudi ima razvijenu kliničku sliku koja se proteže od lakše do srednje s nekoliko težih slučajeva. Najčešći pokazatelji su: curenje iz nosa, kašljucanje, povišena temperatura i kod svih zaraženih gubitak osjeta mirisa i okusa.

Nakon pristizanja nalaza danas poslanih nalaza očekuju se još lošije brojke.

U ime Kriznog stožera ministarstva zdravstva HBŽ, dr. Diana Mamić pozvala je građane na pojačan oprez i poštivanje svih propisanih mjera.

Tomislavcity