Rusija iz dana u dan nemilosrdnim artiljerijskim i zračnim napadima udara po regiji Donbas u Ukrajini, polako, ali stabilno napreduje u osvajanju industrijskog srca svog prvog susjeda, piše u analizi stanja na ratištu AP.

S obzirom da sukob sada traje već četvrti mjesec, u pitanju je kampanja visokih uloga koja bi mogla diktirati tok cijelog rata.

Ako Rusija pobijedi u bitci kod Donbasa, to će značiti da Ukrajina gubi ne samo zemlju već možda i većinu svojih najsposobnijih vojnih snaga, otvarajući put Moskvi da zauzme više teritorija i diktira svoje uvjete Kijevu.

Ruski neuspjeh mogao bi postaviti temelje za ukrajinsku kontraofanzivu - i možda dovesti do političkog preokreta za Kremlj.

Nakon neuspjelih ranih pokušaja invazije da se zauzme Kijev i drugi po veličini grad Harkiv bez odgovarajućeg planiranja i koordinacije, Rusija je fokusirala pažnju na Donbas, regiju rudnika i tvornica gdje se separatisti koje podržava Moskva bore protiv ukrajinskih snaga još od 2014. godine.

Učeći iz svojih ranijih pogrešnih koraka, Rusija sada pažljivije nastupa, oslanjajući se na bombardiranje raketama većeg dometa kako bi ublažila ukrajinsku obranu.

Čini se da to daje rezultate. Bolje opremljene ruske snage ostvarile su pomake u oblastima Luganska i Donjecka koje čine Donbas, kontrolirajući preko 95 posto prve i oko polovicu druge  oblasti.

Ukrajina gubi između 100 i 200 vojnika dnevno, rekao je predsjednički savjetnik Mihajlo Podolyak za BBC, jer je Rusija "bacila skoro sve što nije nuklearno na frontu". Predsjednik Volodimir Zelenski ranije je rekao da se broj mrtvih na dnevnom nivou popeo na 100.

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov opisao je borbenu situaciju kao "izuzetno tešku".

Ruske snage kontroliraju čitavu obalu Azovskog mora, uključujući stratešku luku Mariupolj, čitavu oblast Herson — ključnu kapiju Krima — i veliki dio regije Zaporožja što bi im moglo pomoći u daljem prodoru dublje u Ukrajinu, a rijetko tko očekuje da će Putin sada odlučiti stati.