Tijekom 2017. godine cijela je tehnološka i kripto-zajednica navikla na velike skokove u cijeni bitcoina. Tada je bilo manje-više uobičajeno da najveća kriptovaluta danas vrijedi i po nekoliko stotina dolara više nego što je vrijedila prije par dana.

Potom je došla 2018., balon se ispuhao, a ovako velike promjene cijene češće su se viđale u sasvim suprotnom smjeru. Od vrhunca, kada je vrijedio gotovo 20 tisuća, bitcoin je potonuo na razine od oko 3-4 tisuće američkih dolara – i tamo se zadržao prilično dugo, javlja Bug.hr.

2019. godina započela je dugim stabilnim razdobljem kada cijena bitcoina nije prelazila 4.200 dolara, no u travnju se počelo ponovno povećavati aktivnost kupnje. Zabilježen je tada veliki skok od oko 20%, a prvi je puta tada, nakon pola godine, bitcoin zagazio u područje iznad 5.000 dolara.

Početkom svibnja ponovno je bitcoin postao "vruća roba". Mjesec je započeo s cijenama bitcoina od oko 5.300 dolara, 9. svibnja cijena je već premašila 6.000, da bi od prošloga vikenda do danas ponovno doživjela velik skok.

U trenutku nastanka ove vijesti bitcoinom se trži po cijenama višim i od 8.200 dolara, prvi puta nakon srpnja prošle godine. U samo 4 dana cijena bitcoina eksplodirala je od 6 do preko 8 tisuća dolara, odnosno gotovo 40%.

Za travanjski skok cijene u međuvremenu se doznalo kako je stigao od samo jednog investitora. Nepoznati kupac uložio je tada 100 milijuna dolara u bitcoin i podigao mu cijenu za oko 20%.

U ovom trenutku nije poznato što je potaklo svibanjski skok, ali sigurno je da će oni koji su bitcoine kupovali posljednjih mjeseci biti zadovoljni ovakvim razvojem događaja.