Opstanak i ostanak Hrvata na prostoru entiteta Republika Srpska može doći u pitanje ukoliko se ne počne razmišljati i pomagati Hrvatima na prostoru RS-a, izjavio je danas Josip Jerković, potpredsjednik RS-a.

On je danas u Banja Luci organizirao okrugli sto o temi "Hrvati u Republici Srpskoj - opstanak", a zaključci sa ovog okruglog stola koji u najvećoj mjeri ovise od izlaganja oko 40 predstavnika udruženja koja rade na povratku bit će objavljeni za nekoliko dana.

"Ako budemo čekali da Tajništvo za raseljena lica i migracije Vlade RS ili Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH ili pak Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH obnovi sve objekte, silne zahtjeve od 5.000 do 10.000 Hrvata na prostoru RS onda mi to nećemo ni doživjeti. Postavlja se pitanje gdje su međunarodni donatori, zašto smo mi Hrvati ostavljeni na prostoru RS-a", kazao je Jerković u obraćanju medijima tijekom okruglog stola.

O sigurnosti u RS-u rekao je da sada, za razliku od početka povratka kada je bilo opstrukcija, nema zapreka i imaju dobru suradnju sa MUP-om RS.

"Ali nažalost nema donatora kako bi uspjeli zadovoljiti sve koji žele da im se objekti obnove", kazao je on.

U radu okruglog stola sudjelovao je i Franjo Komarica, biskup banjalučki koji je naglasio da mira nema bez pravde, a ovdje kako mu se čini, nema pravde.

"Kako protumačiti da je nakon toliko donacija, u RS na kraju prošle godine ostalo 7.334 katolika, a na kraju rata nas je bilo preko 9.430 gdje je taj povratak koji se trebao dogoditi, gdje je to obnavljanje najplodnijeg dijela BiH, Posavine i Krajine? Ja sam duboko uvjeren da nema ni jednog normalnog političara, dakako ni biskupa, svećenika ili intelektualca koji je uvjeren da je Bog stvorio ovako bogatu zemlju samo za zečeve, lisice i za ptice, a ne za ljude. Gdje su ti ljudi, za koga su neki ljudi ginuli, bili ubijani, za koga su neki ratovali i kome će ostaviti svu tu zemlju", rekao je Komarica.

Prema njegovim riječima Hrvatima je oduzeto jedno od temeljnih ljudskih prava - pravo da budu svoji na svome u ovoj zemlji.

"Što Europa može ponuditi drugim kontinentima, kako će se ona ponašati prema izbjeglicama i prognanicima iz afro-azijskih zemalja ako ne može srediti u svojoj kući, u BiH koja dio europske kuće", rekao je Komarica.

Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora smatra da ključ opstojnosti i funkcionalnosti BiH leži u poštovanju konstitutivnog prava hrvatskog naroda, a ključ funkcionalnosti i opstojnosti Republike Srpske u poštivanju konstitutivnih prava manjinskih naroda u ovom entitetu. On je istaknuo da je ključno zalaganje Hrvatskog narodnog sabora i Vlade za opstojnost hrvatskog naroda u BiH za pomoć Hrvatima u RS-u.

"U budućnosti BiH koja nadam se ide prema EU gdje je čeka Hrvatska, će morati ispuniti uvjete, prvenstveno poštivanje ustavnih prava svojih konstitutivnih naroda i građana", dodao je Ljubić.