Čelnik njemačke energetske kompanije Eon vjeruje da se njegova zemlja mora nastaviti oslanjati na snabdijevanje ruskim prirodnim plinom u cilju udaljavanja od ugljena i sniženja cijena energije.

- Vjerujemo da nam je potreban ruski plin. Točka. Posebno ako se sada moramo oslanjati na više plina jer se želimo odmaći od korištenja ugljena - izjavio je izvršni direktor Eona Leonhard Birnbaum u ponedjeljak navečer.

Birnbaum je također govorio u korist plinovoda Sjeverni tok 2 koji povezuje Rusiju s Njemačkom, projekta koji su Washington i drugi njemački saveznici nazvali strateškom pogreškom Berlina.

- U smislu energetske ekonomije, Sjeverni tok 2 je koristan. Politički gledajući, ocjena bi mogla biti drugačija. O tome se mora raspravljati u političkoj areni - izjavio je on članovima Udruženja ekonomskih novinara.

Sjedinjene Države i Njemačka tvrde da bi se Sjeverni tok 2 - koji je dovršen ali još nije potpuno operativan - mogao suočiti sa sankcijama ako Rusija napadne Ukrajinu.

U principu je takav plinovod jeftiniji od tečnog prirodnog plina (LNG).

- Ukoliko budemo morali da se oslanjamo na LNG, cijene plina u Europi bit će mnogo više nego ranije. Ako cijene porastu, to će zahtijevati nove plinovode prema Europi - kazao je Birnbaum, prenosi dpa.