Elektroprivredno poduzeće koje je u vlasništvu milijardera Billa Gatesa i Warrena Buffetta odabralo je Wyoming za pokretanje prvog projekta nuklearnog reaktora Natrium na mjestu nekadašnjeg rudnika uglja za šta će biti potrebno milijardu dolara.

TerraPower, koju su osnovali Gates prije otprilike 15 godina i elektroenergetska kompanija PacifiCorp, u vlasništvu Berkshire Hathawaya Warrena Buffetta, saopćile su u srijedu da se očekuje da će tačno mjesto na kojem će se nalaziti postrojenje reaktora Natrium biti objavljeno do kraja godine.

Ovi napredni reaktori koji koriste drugačija goriva od tradicionalnih reaktora neki smatraju važnom tehnologijom koja bez ugljika može nadopuniti prirodne izvore energije poput vjetra i sunca i smanjiti emisije koje uzrokuju klimatske promjene.

"Mislimo da će Natrium promijeniti igru u energetskoj industriji", rekao je Gates na konferenciji za medije kako bi pokrenuo projekt u Cheyenneu, Wyoming.

"Ovo je naš najbrži i najjasniji put da iskorijenimo ugljik", rekao je guverner Wyominga Mark Gordon koji dodaje da je nuklearna energija dio njegove strategije za energiju u Wyomingu.

Projekt predviđa brzi reaktor s 345 megavata hlađenim natrijem s rastopljenim skladištem energije na bazi soli, a TerraPower je priopćila da će postrojenja koštati oko milijardu dolara.

Krajem prošle godine američki odjel za energetiku dodijelio je TerraPoweru 80 miliona dolara početnog finansiranja za demonstraciju tehnologije Natrium, a odjel je sljedećih godina dodijelio dodatna sredstva po odluci kongresa.

Chris Levesque, predsjednik i izvršni direktor TerraPowera, rekao je da će za izgradnju demonstracijskog postrojenja trebati oko sedam godina.

"Ova vrsta čiste energije potrebna nam je u mreži 2030-ih", rekao je novinarima.

Stručnjaci za nuklearnu energiju upozorili su da napredni reaktori mogu donijeti veće rizike od konvencionalnih. Gorivo za mnoge napredne reaktore moralo bi biti obogaćeno mnogo višom stopom od konvencionalnog goriva, što znači da bi lanac opskrbe gorivom mogao biti privlačna meta za militante koji žele stvoriti sirovo nuklearno oružje, navodi se u nedavnom izvještaju.

Levesque je rekao da će postrojenja smanjiti rizike jer smanjuju ukupni nuklearni otpad.