Vrijeme sjetve i sadnje pojedinih povrća i voća je već krenulo, a prava sezona nas tek čeka. Kako bi biljke što zdravije krenule sa svojim rastom, stari su vrtlari koristili biljne kupke. Smatralo se da sve veće i tvrde sjemenke treba omekšati kako bi bolje izniknule te imale ljepše cvjetove ili ukusnije plodove, piše Andrea Kern u knjizi "Vrtlarski trikovi iz starih vremena", a prenosi Agroklub.

Prema knjizi kukovičasto sjeme se se omekšavalo u otopini vode i kravljeg gnoja, grašak, grah i rotkvice u izvorskoj vodi, artičoke u otopini vode i šećera ili meda. Staro sjeme, u život će se vratiti namakanjem u procijeđenoj vodi od kvasa za kiseli kruh.

Prema zapisima, prije 2000 godina rimski vrtlari su namakali sjemenke krastavaca, buče, lubenice te ostalih biljaka iz porodice tikvenjača (Cucurbitaceae) u sirutki ili mlijeku.

Agroklub također prenosi kako je Mahunarke poput graška, graha, leće, boba, najbolje je namakati najmanje sat vremena prije sjetve u čaju od kamilice. Potrebno je 2 čajne žličice suhih cvjetova ukuhati na 1 šalicu te ostaviti 10 do 12 sati da odstoji.

Valerijana potiče rast korijenja i "grije". Ovu biljnu kupku vole luk, poriluk, rajčica, paprika, peruanska jagoda te ljetno cvijeće. Višesatna kupka u ekstraktu cvjetova valerijane pomoći će vrstama osjetljivima na hladnoću da i po nepovoljnom vremenu uspiju u nicanju.

Različite vrste gljivica mogu potpuno uništiti mlade biljčice, zaštitu od bolesti biljke dobit će od hrena ili češnjaka. Prema receptu iz knjige, što sitnije narežete 100 do 150 g od svake vrste i prelijete kašu mlakom prokuhanom vodom ili kišnicom. Nakon sat, dva procijedite. Ova kupka godi rajčici, krastavcima te cinijama, nevenu i kokotiću. Ovu kupku ne vole sjemenke mahunarki i kupusnjača.

Časne sestre iz benedktinskog samostana u njemačkoj Fuldi osmislile su biljni čaj engleske recepture koja sadrži cvjetove valerijane, stolisnika, maslačka, kopirve, kamilice i hrastove kore. Nazvali su ga humofix. Istraživanja su pokazala da stolisnik i kamilica sprječavaju rast bakterija i gljivica, a ostali sastojci razvijaju korisne mikroorganizme, čine ljusku sjemenke propusnom, potiču rast korijenja te pomažu klijancima da postanu otporni.

Ovu otopinu posebno vole kelj i hren čije sjeme u njoj treba ostaviti 15 minuta. Rotkvicu i rotkvu držite 30 minuta, luk, rajčicu salatu, ciklu, peršin, papriku, blitvu, poriluk, endiviju, komorač, kopar i cikoriju 60 minuta, a 90 minuta mrkvu i celer.

Nakon što odstoji određeno vrijeme u kupki, odstranite sjeme koje ispliva na površinu jer je ono oštećeno i loše. Nakon toga mokro sjeme raširite na kuhinjsku krpu ili papirnati ubrus da se posuši te ga posijte isti dan jer je klijanje već započelo.

Dom i dizajn