Pred nama je osmi po redu koncert Etno skupine Čuvarice i s pravom možemo reći da to prelazi u tradiciju, jer svake godine u mjesecu listopadu Čuvarice pripreme koncert za svoju domaću publiku iz Rame kao i za naše susjede iz Uskoplja, Kupresa i Tomislavgrada. Tim povodom razgovarali smo s voditeljicom skupine gospođom Biljanom Glibo.

U četvrtak je 8. koncert Etno skupine Čuvarice u Prozoru. Koncert će biti i humanitarnog karaktera?

Na početku želim zahvaliti vama i vašem portalu www.rama-prozor.info  na dugogodišnjoj plodnoj suradnji kao i svim vašim pratiteljima koji dijele naše objave, komentiraju i lajkaju na Facebooku.

Kad pričam o Čuvaricama onda to pričam s puno ljubavi jer u ovu skupinu sam, ne samo ja, nego cijela moja obitelj i sve članice istinski dali puno toga a sve je uvijek rađeno s puno ljubavi. Kako ste najavili Bogu hvala ove godine osmi put organiziramo koncert, međutim ove godine smo odlučili da ovaj koncert bude humanitarni. 

Veliku humanitarnost smo osjetili mi sami na sebi jer mnogi dobročinitelji su nama pomagali kako bi mogli neke od svojih ciljeva ostvariti a danas mi želimo pomoći potrebnijima u našem okruženju, a i šire. Bog nam često pošalje ljude na našem putu, ljude koji su nam pomagali kad nam je bilo potrebno, kad smo tek postavljale temelje skupine i pravile prve korake, zato smo i mi imale potrebu da to isto uradimo darujući ovaj koncert. Vodilja nam je bila misao „Zajedno i s ljubavlju za nas i naše“.

Prikupljeni novac od ulaznica darovat ćemo sestrama Služavkama Maloga Isusa na Haitiju za izgradnju kapelice gdje je naša Ramkinja s. Ana Uložnik i za obitelji za koje mislimo da im je u ovom trenutku pomoć baš potrebna. Sestru Anu osobo dobro poznajem i puno puta mi je bila uzor i nadahnuće, jedna žena, sestra koja živi i radi za druge.

Osim pjevanja što još rade Čuvarice?

Svih ovih osam godina od kada postojimo nije prošao tjedan da nismo imale probu izuzev kad bih ja morala u Njemačku.  A pred nastupe i više puta u tjednu se sastanemo. Svaka proba započinje upjevavanjem i molitvom. Nedavno je jedna od naših članica došla na probu i rekla da ju je jedna gospođa zamolila da molimo za jednu osobu, jer je i sama čula da Čuvarice mole. Često molimo devetnice za potrebne i njihove nakane. Poslije molitve rad na novim pjesmama i ponavljanje i utvrđivanje starih pjesmama, postavljanje koreografije itd. Kad proba završi često imamo rođendane jer nas je u skupini puno pa sve završi s kavom u Motelu razgovorom i druženje uz smijeh a ponekad i suze. Što kaže naša Gabrijela ona stres liječi dolaskom na probu i pjevanjem. Ovo je uistinu jedna glazbena terapija za sve nas a uz to i učenje i kulturno uzdizanje. 

Jako puno je nastupa je iza nas. Mogu slobodno reći gdje god smo otišle publika je bila oduševljena jer ono što radimo, radimo na jedan jedinstven način kojeg vole i mladi, djeca i stari. Publika nikad nije skrivala svoje oduševljenje pljeskom, čestitkama, suzama, zagrljajima, hvalom što postojimo i s puno lijepih komentara. Svaki put sve vratimo s nastupa s puno energije i morala za daljnji rad i za još više napredovanja.

Kakav repertoar Čuvarice spremaju za koncert?

Za ovaj koncert smo pripremili puno novih a i starih pjesma iz našeg repertoara i mislim da ćemo zadovoljiti vaša očekivanja. Želimo da ovaj koncert bude jedno zajedništvo da Rama uz svoje Čuvarice ne bude podijeljena i da ima zajednički cilj a to je ovaj put pomoć drugima.

Kad ste već spomenuli zajedništvo, kakva je suradnja s općinom?

Ne mogu reći da se možemo pohvaliti podrškom naših općinskih vlasti, ali ne zamjeramo im uopće. Mi smo naučile da sve što smo postigle, postigle smo svojim radom i zalaganjem i pomoći dobrih ljudi i nije nam ni sekunde žao. Pred nama je još puno ne ostvarenih želja i ciljeva, sad trenutno radimo na scenariju za naš novi spot za pjesmu „Zemljo moja“ a imamo i u planu raditi i nove pjesme.

Poruka za kraj?

Ovom prigodom pozivamo sve na naš koncert. Želim da se izdignemo iznad svega, svih osobnih interesa, mišljenja i da pokažemo da u Rami ima života da mi koji smo ostali želimo ovdje živjeti odgajati svoju djecu u jednom lijepom i pozitivnom ozračju, neopterećeni politikom niti bilo čim što nas zamara. Bog vas blagoslovio.

Vidimo se u četvrtak 31. listopada u Domu kulture od 19:00 sati.