Nedavno su američka vojska i Ministarstvo domovinske sigurnosti (DHS) održali konferenciju na kojoj su upozorili na veliku potencijalnu opasnost od bespilotnih letjelica koje bi se mogle iskoristiti u terorističkim napadima i atentatima. Ovi gadgeti u posljednje su vrijeme sve popularniji, ali i sve jeftiniji tako da su pristupačni velikom broju ljudi te je na konferenciji prikazano što se može dogoditi ako jedna takva letjelica padne u krive ruke. Tako su prikazani videozapisi jeftinijih dronova koji nose poluautomatsko oružje, a prikazana je i vježba u kojoj su bespilotne letjelice napale konvoj oklopnih vozila – takve dronove sada masovno uvoze pobunjenici u Siriji koji ih namjeravaju koristiti u borbama.

Također, ekipa iz DHS-a pokazala je i kako se dron DJI Phantom 2, kada se opremi eksplozivom, može pretvoriti u leteću bombu s kojom se može upravljati iz daljine. Koliko su ovakvi scenariji realni Amerikanci su se uvjerili desetak dana nakon te konferencije kada je na travnjak ispred Bijele kuće sletjela nepoznata bespilotna letjelica (popularni model DJI Phantom). Ovom letjelicom nije upravljao terorist, niti je nosila eksploziv, već se ona otela kontroli jednom vladinom zaposleniku koji se igrao s njom, no ova je situacija na najbolji mogući način ukazala na propuste u osiguranju Bijele kuće. Kao najveću prijetnju u Ministarstvu domovinske sigurnosti ističu upravo ovaj dron Phantom kojeg proizvodi kineska kompanija DJI za kojeg na Wiredu kažu da je riječ o jeftinoj letjelici s kojom je lako upravljati i koja je iznimno popularna među korisnicima.

U posljednje vrijeme sve je veći broj incidenata povezanih s bespilotnim letjelicama – osim što mogu poslužiti za kršenje privatnosti, odnosno špijuniranje susjeda, jedan je dron špijunirao i zatvorene treninge francuske nogometne reprezentacije u Brazilu, dok su mnogi bili zabrinuti kada su nepoznati dronovi nadlijetali francuske nuklearne elektrane. Također, ovakve bespilotne letjelice predstavljaju i veliku opasnost na aerodromima, a dronove iskorištavaju i dileri za dostavu droge u Meksiku. Kako bi riješili te probleme, DJI je uveo tzv. geo ogradu, odnosno neki modeli njihovih bespilotnih letjelica (Phantom 2, ali ne i Phantom 1) ne mogu letjeli iznad aerodroma, u području u blizini Bijele kuće, a ne mogu niti prelijetati državne granice – GPS u letjelicama prepoznaje ta područja i onemogućuje let iznad njih.

Ipak, u Bijeloj kući i DHS-u svjesni su da ovakve zabrane sigurno neće spriječiti teroriste koji dronove žele upotrijebiti za napade jer će oni moći hakirati letjelice kako bi zaobišli zabranu ili kupiti neki od modela koji uopće nema zabranu leta iznad određenih područja. Na taj bi način teroristi mogli iskoristiti ove 'igračke', kako neki nazivaju bespilotne letjelice, za opasne napade na policiju, vojsku i Bijelu kuću.

zimo.dnevnik.hr