Bijela kuća pohvalila je odnose između američkog predsjednika Donalda Trumpa i njemačke kancelarke Angele Merkel kao "potpuno nevjerojatne", samo nekoliko sati nakon što se Trump oglasio na Twitteru osuđujući njemačku trgovinsku i vojnu politiku.

''Mislim da bi se odnos koji predsjednik ima s Merkel mogao opisati kao potpuno nevjerojatan. Odnosi se odvijaju veoma dobro. On ima veliko poštovanje prema njoj'', izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer.

Trump je ranije nazvao njemačku trgovinsku i politiku ulaganja u vojsku "veoma lošim" po Sjedinjene Države nakon što je Merkel ponovila da su se odnosi između dvije zemlje dramatično pomjerili nakon neuspješnog samita Grupe sedam.

''Imamo MASIVNI trgovinski deficit s Njemačkom plus što ona plaća DALEKO MANJE nego što bi trebala za NATO i vojsku. To će se promijeniti''m napisao je Trump, u reakciji na nedavne komentare Merkel o njegovom predsjedničkom mandatu i o njegovim implikacijama po transatlanske veze.

Spicer je izjavio da američki predsjednik smatra Njemačku i širu Europu kao bitnog američkog saveznika i pozdravlja pozive Merkel Europi da ima veću ulogu u odbrani.

''Predsjednik vjeruje da je povećano učešće članica NATO-a u poštenoj diobi vremena vojnih troškova pozitivna stvar i za njih, za NATO u cjelini, kao i za Sjedinjene Države'', kazao je Spicer, ukazujući na razgovore sa summita NATO-a i G-7, prenosi dpa.