U Bijeloj kući održana je press-konferencija povodom rušenja tri neidentificirana leteća objekta u posljednja tri dana. Podsjetimo, američki ratni zrakoplovi u posljednja su tri dana nad Sjevernom Amerikom srušili tri objekta čije porijeklo je još uvijek nepoznato.

Press-konferencije u Bijeloj kući obično drži glasnogovornica Karine Jean-Pierre, ali danas joj se pridružio John Kirby, savjetnik američkog predsjednika Joea Bidena za nacionalnu sigurnost. Posljednji put kad je Kirby govorio na presici u Bijeloj kući bilo je u petak, kad je najavio da je nad obalom Aljaske srušen leteći objekt.

"Nema dokaza o vanzemaljcima"

"Kad govorimo o rušenjima ovih objekata, nema nikakvih dokaza o vanzemaljcima ili vanzemaljskoj aktivnosti", rekla je na početku presice glasnogovornica Jean-Pierre pa sa smiješkom na licu i uz smijeh prisutnih novinara rekla kako voli film ET, ali želi uvjeriti američku javnost da "nema indikacija da su se objekti s drugih planeta pojavili na Zemlji". Potom je predala riječ Kirbyju.

"Postupali smo vrlo oprezno"

Kirby je ustvrdio da su SAD i Kanada počeli puno pozornije pratiti svoj zračni prostor nakon pojave kineskog balona nad američkim teritorijem.
 


"Takve objekte je teško detektirati, vrlo su mali i ostavljaju vrlo mali radarski odraz. Čak ni kineski balon nije bilo lako detektirati, a on je bio puno veći", rekao je Kirby pa dodao: "Još uvijek nismo uspjeli identificirati ova tri objekta."

"Kina ima program balona na velikim visinama, povezan je s vojskom"

Kirby je ustvrdio kako "ne može javno ići u puno detalja" dodavši kako su Sjedinjene Države ustvrdile da Kina ima program balona koji lete na velikim visinama koji je povezan s kineskom vojskom. "Bilo ih je ranije, ali nije ih otkrila administracija Donalda Trumpa, nego administracija Joea Bidena", rekao je.

Novinar je potom Kirbyja pitao ima li SAD špijunske balone nad Kinom. "Nemamo špijunskih balona nad Kinom. Nisam svjestan da imamo bilo kakav drugi zrakoplov u kineskom zračnom prostoru", rekao je Kirby. Ranije danas Kina je, podsjetimo, izjavila da je Amerika poslala više balona u kineski zračni prostor. Kirby se potom vratio na temu tri srušena objekta.

"Ne procjenjujemo da ti objekti predstavljaju izravnu prijetnju ljudima na tlu. Tražimo ostatke objekata, koji su srušeni iznad nenaseljenih područja", dodao je.

Zašto su srušeni?

"Njihove visine bile su znatno niže od kineskog špijunskog balona i mogli su utjecati na komercijalni zračni promet. Zato je predsjednik Biden uz konzultacije s vojnim zapovjednicima izdao zapovijed da se sruše. Nismo mogli isključiti da se radi o promatranju naših vojnih postrojenja. Postupali smo iz opreza kako bismo zaštitili američke interese i sigurnost komercijalnih letova", ustvrdio je.

"Objekt srušen iznad jezera Huron sad je vjerojatno na velikoj dubini. I ostali objekti srušeni su iznad zabačenih područja, zbog čega je potraga za ostacima otežana. Još nismo pronašli ostatke nijednog od tri srušena objekta", dodao je Kirby.

"Ne možemo isključiti da su se koristili za špijuniranje, ali nemamo dokaza"

"Nemamo dokaza da su ova tri objekata bila namijenjena špijunskim aktivnostima, ali ne možemo to isključiti. Srušeni su zbog opasnosti za komercijalni zračni promet te zbog teoretske mogućnosti da se radilo o špijunskim letjelicama", rekao je Kirby.

"Prema onom što dosad znamo, ti objekti nisu imali nikakav vlastiti pogon i, prema svemu sudeći, kretali su se nošeni vjetrom", rekao je. "Jedan od razloga zbog kojih ih sad vidimo više je jer ih više tražimo. Filteri radarskih sustava su modificirani i sad se lakše otkrivaju", dodao je Kirby.

"Velika razlika između kineskog balona i ova tri objekta"

"Postoji velika razlika između kineskog balona i ova tri objekta. Kineski objekt je bio puno veći, veličine tri autobusa, imao je vlastiti pogon. Znamo što je radio, znamo čemu je služio", rekao je Kirby.

Nismo ga htjeli srušiti nad kopnom, moglo je biti opasno za nekog na zemlji. Ova tri objekta su puno manja, nisu imala vlastiti pogon, nosio ih je vjetar. Nemamo dokaza da nisu korišteni za špijuniranje, ali nismo sigurni. Predsjednik je naredio rušenje zbog opreza", rekao je Bidenov savjetnik.

"Amerikanci ne moraju brinuti o vanzemaljcima"

"Za balon znamo da je kineski, priznali su to sami. Oni tvrde da nije bio špijunski, mi znamo da jest. Za ova tri objekta još nitko nije preuzeo odgovornost", ustvrdio je Kirby.  "Ne znamo što će se događati dalje i kakva će biti praksa u budućnosti, nalazimo se u neistraženom teritoriju", ustvrdio je.

Visoki dužnosnik Pentagona nedavno je rekao kako "ne može isključiti" moguće vanzemaljsko porijeklo tri srušena objekta. Na novinarsko pitanje može li ga se sad isključiti, Kirby je rekao: "Mislim da se američka javnost ne mora brinuti o vanzemaljcima."