Iako je vrijeme pandemije i preporuke kriznih stožera većine europskih zemalja su da se izbjegavaju putovanja, već ovog vikenda u BIHAMK-u očekuju gužve na graničnim prelazima.

Po upitima u posljednjih nekoliko tjedana, očito je da će veliki broj BH dijaspore iskoristiti božićne i novogodišnje praznike da dođu u BIH. Već se bilježe duge kolone vozila na graničnim prelazima iz Mađarske i Slovenije prema Hrvatskoj, navode iz Informativnog centra BIHAMK-a.

Ističu kako za vlasnike BH putovnica za ulazak u BIH nije potrebno posjedovati negativan PCR test. Također, državljani Hrvatske, Srbije i Crne Gore ako ulaze direktno iz svojih zemalja nisu obavezni imati test. Za sve ostale, ulazak u BIH je moguć samo uz posjedovanje negativnog PCR testa.

Državljani BIH za ulazak u Hrvatsku osim negativnog PCR testa moraju imati dokument kojim dokazuju razlog putovanja (službeno putovanje, liječenje i sl.).

Za ulazak u Crnu Goru neophodno je imati ili PCR test ili serološki test ne stariji od 72 sata.

Srbija od 20.12. 2020.godine sve strance obavezuje da prilikom ulaska u zemlju moraju imati PCR negativan test ne stariji od 48 sati.

Državljani BIH bez testa mogu ući u Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

Preporučujemo svim vozačima da se na vrijeme informiraju o uvjetima putovanja, kao i o stanju na graničnim prelazima, navode iz Informativnog centra BIHAMK-a.

Pozovite Informativni centar BIHAMK-a na 1282 (opcija 4), a za pozive iz inozemstva +387 33 282 100 (opcija 4).