U svjetskom turizmu prošle je godine zabilježeno rekordnih 1,2 milijarde međunarodnih dolazaka, što je 50 milijuna ili 4,4 posto više nego u 2014. godini, a na listi zemalja koje su zabilježile najznačajniji rast turističkih posjeta nalazi se i Bosna i Hercegovina, navodi se u izvještaju Svjetske turističke organizacije (UNWTO), prenosi Anadolu Agency (AA).

UNWTO u novom izdanju Svjetskog turističkog barometra ističe da je 2015. bila šesta godina zaredom s natprosječnim rastom međunarodnih turističkih dolazaka.

Prema podacima UNWTO-a Europa je i dalje najposjećenija regija svijeta sa 609 milijuna dolazaka, što je za pet posto više u odnosu na godinu ranije, dok je Francuska zadržala epitet najposjećenije države.

Naime Francusku je, usprkos napadima koji su se dogidiliu ovoj zemlji, prošle godine posjetilo 86,3 milijuna turista, tri posto više nego godinu ranije.

Sjedinjene Američke Države su druga najpopularnija svjetska destinacija, sa 77,9 milijuna posjetitelja u kojoj je također zabilježen rast od skoro dva posto.

Među vodećim svjetskim destinacijama našle su se i Španjolska, Kina, Italija, Turska, Njemačka, Meksiko i Rusija.

Najveći postotak povećanja broja posjetitelja prošle godine zabilježen je u Paragvaju i Tadžikistanu. Ove dvije države je prošle godine posjetilo čak 97, odnosno 94 posto više turista u odnosu na godinu ranije.

Među deset vodećih zemalja u kojima je prošle godine zabilježen rast stranih turista je i Bosna i Hercegovina, koja se našla iza Japana i Islanda.

Prema podacima UNWTO, BiH je tijekom prošle godine posjetilo čak 28,2 posto više turista u odnosu na 2014. godinu, zbog čega se BiH našla ispred egzotičnih država poput Paname, Tajlanda i Sejšela, zemlje koje su također zabilježile rast turističkih posjeta.

U izvještaju UNWTO navodi se da su turisti iz Kine, SAD-a i Velike Britanije najviše putovali, dok se udjel država poput Rusije i Brazila znatno smanjio zbog ekonomskih ograničenja u obje zemlje. Pored Kineza, Amerikanaca i Britanaca koji su najviše trošili u protekloj godini, turisti iz Njemačke, Italije i Australije trošili su po dva posto više u odnosu na godinu ranije, dok su Francuzi i Kanađani smanjili potrošnju.

Iz Svjetske turističke organizacije navode da se s obzirom na pozitivne trendove potražnje i ove godine očekuje sličan porast.