BiH je sedma u svijetu po broju odlazaka džihadista u terorističku organizaciju "Islamska država", u odnosu na broj stanovnika, podaci su istraživanja provedenog u Kraljevskom koledžu u Londonu.

U studiji se navodi da su iz BiH, koja ima oko 3,5 milikna stanovnika, otišla 323 državljanina, od kojih 81 maloljetnik i 61 žena, piše "Večernji list", izdanje za BiH.

Pretpostavlja se da je tijekom boravka u Siriji i Iraku posljednjih godina poginuo znatan broj državljana BiH, dok je u BiH zabilježeno da je poginula 71 osoba, među kojima tri žene i četiri maloljetnika.

U studiji se navodi da su muškarci iz BiH koji su se priključili terorističkoj organizaciji "Islamska država" u prosjeku imali 32 godine, za razliku od žena koje su imale 27 godina.

U ovom dokumentu se navodi da se u BiH sa područja koje je kontrolirala "Islamska država", nakon njenog sloma, vratilo tek 46 muškaraca, šest žena i četiri maloljetne osobe.

List podsjeća da je nedavno ministar sigurnosti u Vijeću ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić rekao da se u zarobljeničkim kampovima nalazi 100 muškaraca, 160 žena i djece koji su tamo završili nakon sloma ove terorističke organizacije, a koji se mogu povezati sa BiH i imaju pravo na povratak.

Nedavno je stručnjak za međunarodnu sigurnost Gordan Akrap ukazao da se BiH mora uozbiljiti i suočiti sa svim problemima koji je čekaju, među kojima je i pitanje radikalizma i ekstremizma, protiv čega se u ovoj zemlji ne poduzima ništa, prenosi Srna.