Blagi porast putnika na graničnim prijelazima obilježio je početak turističke sezone u BiH. Prema prognozama BIHAMK-a veće gužve i veći dotok vozila može se očekivati već sredinom ovog tjedna.

Čini se da najnovija financjska i politička kriza u Grčkoj može imati pozitivan utjecaj na porast broja inozemnih turista i u BiH, posebno Neumu i Mostaru te Trebinju (zbog blizine Dubrovnika). Dodatno interesiranje za turističku posjetu Bosni i Hercergovini povećano je i zdravstveni turizam prvenstveno za smještaj i boravak u nekim banjama.

Turističko-.ugostiteljski radnici i agencije pripremili su se za takav nagovještaj. Komfor i broj hotelskih soba, te ugostiteljsko-turističkih objekata proteklih mjeseci je povećan u nekoliko gradova. Tijekom narednih tjedana slijedi i otvaranje novih hotela u Sarajevu i okolnim izletničkim destinacijama (poput Trebevića). Za početak ovog mjeseca najavljeno je i otvaranje novog modernog hotela Marriott sa 130 soba i dva apartmana koji je ujedno i prvi Courtyard u regiji., javlja indikator.ba

Kulturno ljeto u BiH počelo je nekoliko tjedana prije službene turističke sezone brojnim događanjima u mnogim gradovima a domaću i stranu publiku uskoro očekuju i nova uzbuđenja poput Bašćaršijskih noći, Sarajevo film festivala, banjalučkog "Ljeta na Vrbasu", nekoliko festivala u Hercegovini poput regionalno poznatih WHF-a i MFF-a u Širokom Brijegu. Tu je dakako prisutan i vjerski turizam te dolazak velikog broja turista u Međugorje kao i internacionalni sportski događaji prije svega skokovi sa starog mosta u Mostaru koje već nekoliko noći najavljuje tv kanal Eurosport, saznaje ABCportal.info

BiH u svakom slučaju doživljava turistički preporod kakav se prepoznaje i po visokom rastu broja turista i posebno noćenja. Taj skok je lani u kolovozu iznosio preko 40 posto a u prvom kvartalu 2015. malo manje od 28 posto. S obzirom na izuzetno uspješnu zimsku turističku sezonu i dobru posjećenost skijaških centara na Bjelašnici, Igmanu, Vlašiću, Kupresu... BiH se ubrzano približava cifri od dva milijuna noćenja godišnje što bi moglo opravdati dodatna ulaganja u turizam koji očigledno ima potencijal u Bosni i Hercegovini. (abcportal.info)