''Imamo tekst s kojim možemo riješiti pitanje implementacije presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića i imamo formalno-pravnu podlogu, ukoliko se usvoji navedeni zakon, da Središnje izborno povjerenstvo BiH, može nakon listopadskih izbora donijeti odluku o rasporedu broja mandata i izaslanika za Parlament Federacije BiH'', rekao je šef Kluba Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Dženan Đonlagić.

Naime, do zasjedanja Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH u utorak, šefovi klubova Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost, Socijaldemokratske partije, Demokratske fronte i Naše stranke trebali bi pismeno potvrditi da su za donošenje Prijedloga zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu Federacije BiH.

To je odlučeno nakon sastanaka koji su vođeni proteklih dana u vezi s izmjenama izbornog zakonodavstva, a Đonlagić je potvrdio Feni da je dogovoren zajednički Prijedloga zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH.

Kaže da pravna logika nalaže da se sva pitanja u vezi s entitetske razine vlasti rješavaju zakonima koji će donijeti Federalni parlament.

''Tako imamo uporište u Ustavu FBiH da se ovo pitanje broja i strukture izaslanika u Domu naroda može utvrditi zakonom, koji može donijeti Parlament Federacije  BiH'', poručio je Đonlagić.

No, dužnosnici HDZ-a BiH priopćili su kako ovime bošnjačke stranke ruše Ustav i institucije, žele u cijelosti provesti projekt unitarizacije Federacije.