Miro Džakula, ravnatelj Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO), rekao je za „Dnevni avaz“ da je naplata PDV-a za zadnjih osam mjeseci, u odnosu na prošlu godinu, manja za oko 600 milijuna maraka!

Razlog manje naplate je pandemija koronavirusa, koja je uzrokovala smanjenje ekonomske aktivnosti u BiH i dovela do zatvaranja mnogih tvrtki. Džakula je rekao da je zabilježen i pad uvoza i izvoza.

-Ovi se podaci mijenjaju iz dana u dan, ali je manja naplata od oko 600 milijuna KM samo za PDV - kaže Džakula.

Na pitanje o pregovorima bh. vlasti s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), koji počinju početkom mjeseca, a gdje bi trebalo biti govora i o pitanju raspodjele sredstava s jedinstvenog državnog računa, Džakula je rekao:

-MMF neće pristati na drugačiju raspodjelu prikupljenih sredstava.

Na pitanje je li, ipak, moguć novi način raspodjele sredstava, koji, kako stvari stoje, zagovara FBiH s ciljem poštenije i preciznije podjele, Džakula kaže da od toga nema ništa.

-To je nemoguće što se traži. To traži jedna grupa ljudi koja o ekonomskim kretanjima, ekonomiji i raspodjeli vrlo malo zna i o tome politizira. Do sada su se više puta pojavljivali takvi stavovi da se PDV plaća na način koliko je tko uplatio te koliko se kome vratilo. To tako ne može. Zna se kako se PDV plaća - ističe Džakula.