BiH postaje zemlja staraca. Naime, naša zemlja gotovo deset godina ima negativan prirodni prirast, što znači da više stanovništva umire nego što se rađa, rečeno je na radionici za medije iz BiH koju je organizirao UN u BiH, odnosno Komunikacijska skupina UN-a u Tesliću, piše agencija Anadolija.

Ukazano je na podatak da se u ukupnom stanovništvu udio onih od 0 do 15 godina sve više smanjuje te da se povećava udio starih, odnosno pripadnika treće životne dobi.

"U BiH već možemo govoriti o ozbiljnom demografskom deficitu", upozoreno je tijekom skupa. Zabrinjavajući je i podatak da je, prema istraživanjima UN Womena, svaka druga žena u BiH preživjela neki oblik nasilja. Uglavnom se radi o fizičkom, psihičkom, seksualnom i ekonomskom nasilju. Istaknuto je kako se u medijima u BiH uglavnom izvještava o fizičkom i seksualnom nasilju nad ženama, ali ne i o psihičkom i ekonomskom koje je itekako prisutno.

U BiH, naglašeno je, postoji devet sigurnih kuća koje djeluju pri nevladinim organizacijama, od čega dvije nemaju novca za daljnji smještaj žena koje trpe neki od oblika nasilja. Rečeno je kako se 25. studenoga obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.