U Savezu sindikata RS-a sumnjaju u podatke o ozljedama radnika na radu, po kojima je lani u tom bh.entitetu evidentirano 57 teških ozljeda na radu, od kojih deset sa smrtnim ishodom.

''Kod ovih podataka stavljamo veliki znak pitanja i sigurna sam da ne odgovaraju stvarnom stanju'', ustvrdila je predsjednica Saveza sindikata Ranka Mišić.

Ističe da postoje ozljede na radnom mjestu koje nisu prijavljene. Ustvrdila je i da u Sindikatu imaju informacije da se ne prijavljuju svi tragični slučajevi, te da se radnicima i obiteljima nudi novac da se ne prijavi ozljeda.

Nakon tripartitne debate o temi ''Koliko nam je važna sigurnost i zdravlje na radu'', Mišić je dodala da nije dobro što se tek nakon tragičnih slučajeva javnost zainteresira za sigurnost na radu.
Ukazala je i da je upitna sudbina radnika s ograničenom radnom sposobnošću koji ne mogu raditi kao prije nesreće, a poslodavac nema adekvatno novo radno mjesto ili ne želi radnika s ograničenim radnim sposobnostima.

Ovaj skup organiziran je uoči Svjetskog dana sigurnosti i zdravlja na radu, a Saša Trivić, potpredsednik Unije udruženja poslodavaca RS-a, ukazao je da su postojeći podaci o broju ozlijeđenih veliki, ali da ne pokazuju porast, što je dobro.

Glavni inspektor rada u RS-u Čedo Risović je precizirao da su inspektori lani obavili oko 6.700 kontrola, od kojih se oko 2.700 odnosilo na zaštitu na radu.

Na ovom skupu je rečeno da je neophodna strategija o sigurnosti i zdravlju na radu.