Prekomjerna tjelesna masa i pretilost dostigle su razmjere epidemije u Europi. Poražavajući podatak je da je BiH po broju pretile djece i odraslih stanovnika među prvih pet u svijetu.

Koji su najoptimalniji pristupi u borbi protiv sve prisutnijih zdravstvenih problema koje pretilost izaziva - odgovore su ponudili stručnjaci na Međunarodnom kongresu ’"Gojaznost – gdje smo i gdje želimo biti", koji se održava u Bijeljini.

Pretilost je vodeći uzrok smrti širom svijeta koji se može spriječiti. Liječnici je smatraju jednim od najozbiljnijih problema zdravstva u posljednja dva vijeka, piše RTRS.

Prioritet je zaustaviti ovaj nepovoljan trend među odraslima i djecom.

''Način ishrane moramo prilagoditi onom što su naši preci imali ranije, a to je hrana koja je iskoristiva, rasterećena, odnosno oslobođena šećera'', rekao je Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta u Banja Luci.

Do 2035. godine, procjena je stručnjaka, pretilost će biti problem više od 50 posto stanovnika u svijetu.

''Mi smo već napravili prve korake u našoj bolnici u Bijeljini, uradili smo prvu laparoskopsku gasektomiju, kao jedan od vidova liječenja pretilosti'', naglasio je Milan Todorović, načelnik Odjeljenja za kirurške grane Bolnice "Sveti vračevi" u Bijeljini.

Na kongresu o gojaznosti u Bijeljini domaći i međunarodni stručnjaci predstavili su najnovije preporuke i metode u rješenju ovog zdravstvenog problema.

''Imamo blizu 50 predavača, među kojima su poznati akademici i profesori, iz sedam zemalja u regiji'' kazao je Zlatko Maksimović, direktor Bolnice "Sveti vračevi" Bijeljina.

Milan Latinović, pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Srpske najavio je da će BiH, uz podršku švicarske vlade provoditi program "Zdrave zajednice" u naredne četiri godine.

''Cilj nam je da afirmiramo zdravlje u svim politikama'', naglasio je Latinović.

Pretilost povećava vjerojatnoću pojave raznih oboljenja, naročito srčanih, dijabetesa i karcinoma.

Put do ozdravljenja su kontrolirana ishrana i tjelesna aktivnost.