Prema podacima iz najveće globalne internetske baze podataka o gradovima i državama diljem svijeta – Numbeo, BiH je prema kvaliteti života u ovoj godinu zauzela 31. mjesto, od ukupno 56 zemalja.

Kao kriteriji za rangiranje zemalja u obzir su uzeti klima, sigurnost, cijena nekretnina u odnosu na osobni dohodak, indeks potrošačkih cijena, kupovna moć, zagađenje, zdravstvo te vrijeme koje zaposleni moraju provesti na putu od kuće do posla i natrag.

Ne iznenađuje mnogo da je prvo mjesto zauzela Švicarska, a u korak je slijede Danska i Novi Zeland. Ne iznenađuje ni da su zemlje regije ispred BiH pa tako imamo Hrvatsku koja se nalazi na 19. mjestu i njezinog europskog susjeda Sloveniju koja je korak ispred, na 17. mjestu. Sa pozicijom na 37. mjestu Srbija je iza nas, kao i Mađarska koja se našla na 35 mjestu.

Neki od parametara korištenih u ovom istraživanju jesu troškovi života prema kojima je naša zemlja zauzela postotak od 52.83%, što je niže nego u Sjedinjenim Američkim Državama. Velik broj bodova donijela je i sigurnost u našoj zemlji, koja je još uvijek, sa indeksom zločina od 57,54, na relativno visokom mjestu, dok je zločin u BiH obilježen sa indeksom od 42,46.

Uz popis država na stranicama Numbea možete potražiti isto istraživanje koje je vršeno među svim većim gradovima u pojedinoj zemlji, te tako dolazimo do podatka da je kvaliteta života s indeksom od 187,11 veća od one u glavnom gradu BiH, Sarajevu, s indeksom od 131,27.

Potpuno istraživanje pogledajte ovdje.