Ova mapa kreirana je prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) iz 2020. godine, a prikazuje prosjek konzumacije krumpira u kilogramima po stanovniku svake europske države, prenosi Klix.

Ono što se ističe jeste svakako visoka potrošnja. Naime, europske zemlje smatraju se najvećim potrošačima ove namirnice. Tako su na prvom mjestu stanovnici Bjelorusije s 170 kilograma po stanovniku godišnje. Prate ih stanovnici Ukrajine sa 126 kilograma, a treće mjesto dijele Poljska i Rumnjska, čiji stanovnici u prosjeku godišnje pojedu do 100 kilograma godišnje.

Stanovnici BiH našli su se na petom mjestu ove mape s prosječnom konzumacijom od 92 kilograma. Ispred BiH nalazi se Nizozemska koja konzumira jedan kilogram više od stanovnika BiH.

Kada je riječ o regiji, najbliža BiH po konzumaciji krumpira je Sjeverna Makedonija s potrošnjom od 61 kilogram godišnje. Podatci o ostalim zemljama regije govore da je konzumacija krumpira znatno manja u odnosu na BiH.

Tako stanovnici Albanije i Slovenije potroše do 46 kilograma godišnje po osobi. U Srbiji je prosjek 44 kilograma, a u Hrvatskoj 40 kilograma. Stanovnici Crne Gore najmanje konzumiraju krumpir u regiji, gdje je prosječna potrošnja po osobi samo 31 kilogram.