Tajništvo Energetske zajednice (EZ), s direktorom Janezom Kopačem na čelu, ne odustaje od predloženih kazni za BiH zbog neusvajanja energetske strategije na državnoj razini, saznaje "Dnevni avaz". U dnevni red idućeg zasjedanja Ministarskog vijeća EZ već je uvrštena točka koja se odnosi na kazne prema BiH.

BiH već duže vremena ne ispunjava obveze prema europskom projektu za energetski razvoj, a sudeći prema sporosti u funkcioniranju i nestabilnoj većini, teško kako će do roka za sankcije uvjeti biti ispunjeni.

Avaz je objavio prije nekoliko dana informaciju da je EZ obavijestila nadležne bh. institucije o kaznama zbog neispunjavanja preuzetih obveza. BiH će, prema svemu sudeći, ostati bez oko 100 milijuna eura vrijednih energetskih projekata koje financira Europska unija. Upravo će članovi Ministarskog vijeća EZ 13. listopada u Tirani donijeti službenu odluku hoće li prihvatiti odluku direktora Kopača da se BiH oštro kazni zbog neusvajanja energetske strategije, ali prije svega državnog zakona o plinu, koji je trebao biti usvojen još u srpnju 2014. godine.