Zastupnik Socijaldemokratske partije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Saša Magazinović zatražio je odgovor zašto Vijeće ministara BiH nije uputilo u parlamentarnu proceduru izmjene Zakona o javnim nabavkama BiH te Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima kako bi se izbjegla bilo kakva zakonska prepreka za direktne nabavke cjepiva od proizvođača, piše Radio Sarajevo.

Tijekom rasprave na današnjoj sjednici Doma o Informaciji Vijeća ministara BiH o statusu nabavke cjepiva protiv koronavirusa za potrebe građana BiH, zanimalo ga je je li Agencija za lijekove i medicinska sredstva izmijenila Pravilnik o izdavanju dozvola za stavljanje lijeka u promet, budući da je i to jedna od prepreka.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD) odgovorio je da je BiH 18. rujna 2020. godine potpisala ugovor s COVAX-om o nabavci 1,23 milijuna cjepiva i uplatili smo ukupno 12,9 milijuna dolara.

"Dobili smo obavijest 6. siječnja 2021. godine da će prve doze biti isporučene krajem siječnja ili početkom veljače", rekao je Tegeltija.

Dodao je da su kroz sustav zajedničkih nabavki s Europskom unijom naručeno još 892.000 cjepiva, kao i da je on s entitetskim premijerima dogovorio da počnu pregovore o nabavci cjepiva ruskih i kineskih proizvođača.

"Održali smo sastanak sa svim nadležnim institucijama poput Agencije za lijekove i medicinska sredstva i resornih entitetskih institucija na kojem je utvrđen proces nabavke, registracije i distribucije cjepiva. Rečeno je da nema potrebe za izmjenama tih zakona", naglasio je Tegeltija.

Izaslanica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Snežana Novaković-Bursać kazala je da ni Makedonija ni Crna Gora još nisu počele cijepljenje, te da se i Europska unija osjeća prevarenom kada je u pitanju nabavke cjepiva. 

Izaslanik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović upitao je, je li ijedna od cjepiva koje trebaju stići u BiH registrirana jer on ima saznanja da to nije slučaj.

Dopredsjedavajući Doma Denis Zvizdić (SDA) pozvao je predsjedavajućeg Tegeltiju da iskoristi svoj autoritet i nadležnosti i otpočne pregovore o nabavci cjepiva s proizvođačima koji imaju odobrenje Europske agencije za lijekove, te zaključi sporazum koji bi imao snagu međunarodnog ugovora. Dodao je da bi druga opcija bila zaključivanje bilateralnog ugovora sa zemljama koje bi BiH mogle posuditi količine cjepiva dovoljne za imunizaciju medicinskih radnika i ugroženih kategorija.

Tegeltija je kazao da takvi bilateralni ugovori nisu mogući, ali kaže da je siguran da će BiH doći do cjepiva i izvan sustava COVAX.

"Dvije zemlje iz EU su nam ponudile tri, odnosno pet tisuća cjepiva što nismo prihvatili jer se radi o malim količinama u odnosu na 300.000 koje trebamo dobiti do kraja mjeseca", pojasnio je Tegeltija.

O Informaciji Vijeća ministara BiH o statusu nabavke cjepiva protiv koronavirusa za potrebe građana BiH izaslanici će se izjasniti nakon što obave raspravu o svim točkama dnevnog reda današnje sjednice.