Banke u FBiH su u prošloj godini označile sumnjivim 98 transfera, što je 67,60% u odnosu na prethodnu godinu, podaci su Agencije za bankarstvo FBiH. Vrijednost ovih transfera iznosi 23,5 milijuna KM, što je 90,30% u odnosu na prethodnu godinu, prenosi Indikator.ba.

Na sumnju na pranje novca odnosi se 95 transfera u vrijednosti od 23,47 milijuna KM, a na sumnju na financiranje terorističkih aktivnosti tri transfera u vrijednosti od 110 milijuna KM.

Iz Agencije za bankarstvo FBiH navode da struktura izviještenih sumnjivih transfera potvrđuje konstatacije o nepostojanju razloga za supervizorsku zabrinutost kad je u pitanju upravljanje rizikom od pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti.

Kada govorimo o prethodnom izvješću, prijavljeno je bilo 145 sumnjivih transfera i svi su se odnosili na pranje novca, a vrijednost transfera iznosila je 26,1 milijun KM. O preventivnom djelovanju banaka može se govoriti u 35 slučajeva u kojima su banke izvješća o sumnjivim transakcijama dostavile Financijsko-obavještajnom odjelu (FOO) prije njihova izvršenja.

O kvalitetnoj kontroli može se govoriti u 53 slučaja u kojima su banke u razdoblju od tri dana uočile sumnjiva obilježja transakcija i dostavile izvješća o tome, dok je u ostalih deset slučajeva riječ o korektivnom djelovanju, i to, u izvještajnoj godini, po zahtjevu Financijsko-obavještajnog odjela. Uz sumnjive transfere, banke su izvijestile o 112 sumnjiva klijenata.

Izvješće za šest klijenata odnosilo se na financiranje terorističkih aktivnosti. Za pet ovih klijenata FOO je tražio dodatne podatke, a za jednog klijenta ti podaci nisu traženi. Kod ostalih klijenata sumnja se odnosila na pranje novca (17 za koje su traženi dodatni podaci i 89 za koje nisu traženi podaci).

U svrhu sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma, banke su usvojile politike o prihvatljivosti klijenata, identifikaciju klijenata, uvele mjere stalnog praćenja računa i transakcija, kao i eksterne i interne linije izvještavanja o gotovinskim, povezanim i sumnjivim transakcijama.