Predsjedatelj BiH Predsjedništva Dragan Čović izjavio je u Mostaru kako očekuje da NATO savez u prosincu odobri aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) Bosne i Hercegovine istodobno ocijenivši pogrešnim ignorirati stajalište srpskog naroda u ovoj zemlji, čiji su se predstavnici u Narodnoj skupštini Republike Srpske opredijelili za vojnu neutralnost.

"Moj cilj je da u prosincu dobijemo MAP i dobit ćemo ga. Svatko ima pravo reći nešto o NATO savezu, vidjeli ste u Crnoj Gori, bilo je 51-49 posto nakon glasovanja, a oni su u NATO-u, bez obzira na onih 49 posto", rekao je Čović u izjavi za medije.

Neovisna RS

On ipak nije želio izravno komentirati odluku Narodne skupštine Republike Srpske, koja je donijela rezoluciju u kojoj se zauzima za vojnu neutralnost, kao i izjave da će Republika Srpska biti neovisna.

Čović je pri tome iznio stajališta da se zalaže da BiH nastavi proces euroatlantskih integracija te da do kraja godine ostvari napredak kako bi sljedeće godine mogla dobiti status kandidata za članstvo .

Čović je pozvao i na provedbu više presuda Ustavnoga suda BiH te Međunarodnog suda za ljudska prava kako bi se izbori nesmetano mogli održati sljedeće godine.

Deklaracij u Skupštini RS

Parlament Republike Srpske usvojio je u srijedu rano ujutro, bez oporbe i iza zatvorenih vrata, dokument pod nazivom Deklaracija o vojnoj neutralnosti tog entiteta kojim vlast, predvođena entitetskim predsjednikom Miloradom Dodikom, pokušava zaustaviti proces integriranja Bosne i Hercegovine u NATO.

Vlast u Republici Srpskoj predvođena Miloradom Dodikom izazvala je novu opasnu krizu u BiH jednostranim donošenjem deklaracije o vojnoj neutralnosti tog entiteta, čime je osporila činjenicu da je jedino BiH kao država subjekt međunarodnog prava i jedina koja donosi odluke iz područja vanjske politike, istaknuto je u srijedu u BiH u prvim reakcijama na usvajanje ove deklaracije.