”Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?” – bilo je referendumsko pitanje na koje su građani BiH odgovorili 1. ožujka 1992. godine, na dan koji se danas obilježava kao Dan neovisnosti BiH.

Referendum je održan 29. veljače i 1. ožujka, a izjasnilo se 2.073.568, odnosno 63,6 posto. Od izašlih na referendum njih 99,7 posto je glasovalo ”za”, a protiv je bilo 0,3 posto.

Održavanje referenduma za neovisnost preporučila je Arbitražno povjerenstvo međunarodne konferencije o Jugoslaviji. Na osnovu rezultata referenduma Europska zajednica je 6. travnja priznala BiH kao neovisnu državu, a dan kasnije to su učinile i Sjedinjene Američke Države. Bosna i Hercegovina je 22. svibnja 1992. godine postala članica Ujedinjenih naroda.

Mnogi bosanskohercegovački Srbi su, slijedeći instrukcije političkog vrha, prije svega SDS-a, bojkotirali referendum. Kao odgovor na referendum, srpske paravojne formacije postavljaju barikade u Sarajevu i drugim gradovima, što je bio uvod u agresiju na BiH.

Ukaz o proglašenju zakona kojim se 1. ožujak proglašava kao Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine potpisao je tadašnji predsjednik Predsjedništva Republike BiH Alija Izetbegović 6. ožujka 1995. godine, neposredno nakon okončanja krvave agresije i točno tri godine nakon što je Republičko izborno povjerenstvo potvrdila rezultate referenduma o određivanju statusa Bosne i Hercegovine.

Dan neovisnosti i dalje se službeno obilježava samo na prostoru Federacije BiH, a slave ga pretežito Bošnjaci.

Odlukom Vlade Županije Zapadnohercegovačke, četvrtak 1. ožujka 2018. godine proglašena je neradnim danom u ovoj županiji.