Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da BiH nikada neće zaživjeti i da će se raspasti kad-tad.

Predsjednik Republike Srpske je, povodom navoda bivšeg premijera Švedske Carla Bildta da ga "zabrinjava to što Dodik počinje  zagovarati ideje o raspadanju države", rekao da je Bildt "promovirao priču o Daytonskom mirovnom sporazumu i sklapanju nekakve države koja ni 20 godina od potpisivanja ovog sporazuma ne može živjeti".

"BiH se može bazirati na strahu od nekih velikih sila i da bude izabrana neka poslušna ekipa koja će nešto fingirati, ali narod ne živi ovu zemlju", rekao je Dodik za Radio Republike Srpske.

On je istaknuo da Republiku Srpsku Srbi doživljavaju kao svoju zemlju, a ne BiH.

"Ne možete nekoga na silu integrirati, a ni ja BiH ne doživljavam kao svoju zemlju. U našim gradovima Bošnjaci mogu živjeti slobodno, a oni koji promoviraju radikalni islam neka računaju na represiju", naglasio je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je rekao da Bildt ima neke zaostavštine u Sarajevu i da je čuo da je Dodik problem.

"On nije važan i uvijek će reći nešto da se dodvori Sarajevu. Sada mi je drago što je SNSD usvojio Deklaraciju kojom ne pozivamo na rat, nego na Povelju UN kojom je definirano da narodi imaju pravo na samoopredjeljenje do otcjepljenja", naglasio je Dodik.

On je upitao zašto se netko boji referenduma o statusu Republike Srpske.

"Zašto se boje tog referenduma i otkuda im uvjerenje da bi svi glasali za samostalnu Republiku Srpsku? Boje se zato što bi 90 posto građana glasalo za samostalnost Srpske i to će se jednog dana dogoditi", rekao je Dodik.

On je napomenuo da će 2017. godine biti procijenjen tempo vraćanja oduzetih nadležnosti i koristi koje Srpska ima od BiH.

"Na referendumu ćemo pitati građane žele li živjeti u neoavisnoj i samostalnoj Republici Srpskoj i ukoliko kažu - "da" mi ćemo donijeti odluku. Ako nas zbog toga NATO bude htio sve uhititi, neka to i uradi", istaknuo je Dodik.

On je dodao da nikada narod neće uvesti u bilo kakve sukobe i rat, te da će uvijek živjeti i raditi za Republiku Srpsku i u korist njenog naroda.

Bildt je ocijenio da se Dodik "igra vatrom" i naglasio da je uznemiren poslije saznanja da Dodik zagovara ideju o raspadu BiH. "Zabrinjava me to što Dodik počinje zagovarati ideje o raspadanju države", napisao je Bildt na "Twitteru.