BiH se i dalje suočava sa krizom priliva migranata koji traže način da uđu u Zapadnu Europu, što je dovelo do humanitarne krize s obzirom na to da BiH financijski ne može izdržati njihov smještaj niti se od BiH može očekivati da sama iznese krizu, ističe se u petom poglavlju 24. izvještaja koji je Republika Srpska uputila Vijeću sigurnosti UN.

U izvještaju se navodi da je Služba za poslove sa strancima BiH početkom kolovoza registrirala ulazak više od 62.000 migranata od 2018. godine, piše Srna.

"Ove godine je u BiH nelegalno ušlo oko 14.000 migranata. U prvih šest mjeseci, policija Republike Srpske registrirala je 69 posto više migranata nego u istom periodu prošle godine", dodaje se u izvještaju.

Iz Srpske ističu da su migrantsku krizu izazvala geopolitička i ekonomska pitanja koja nisu djelo BiH, te da migranti od 2018. godine koriste rutu koja ide kroz BiH u nastojanjima da uđu u EU preko granice sa Hrvatskom koja im je blokirala ulazak, tako da je veliki broj migranta ostao u BiH.

U izvještaju se dodaje da je posljednjih godina kontrola granice EU pooštrena na granici BiH sa Hrvatskom, ali ne i na drugim lokacijama preko kojih migranti ulaze u EU, a zatim nalaze način da stignu i do BiH gdje su mnogobrojni ostali iako ne žele tu da budu, piše Srna.

Iz Republike Srpske upozoravaju da migrantska kriza, i reakcija SDA, ubrzava pad broja Srba u FBiH.

"Prije rata, na teritoriji FBiH živjelo je oko 540.000 Srba. Do popisa 2013. godine, taj broj je pao na 56.000, a od tada do danas dodatno je pao na oko 40.000. Ovaj trend dodatno ubrzava praksa SDA da migrantske kampove postavlja uglavnom u područjima naseljenim Srbima, zbog čega se Srbi plaše za svoje živote", konstatira se u izvještaju.