BiH je balkanska zemlja s najviše imigranata, a uslijed odluke Njemačke da olakša izdavanje radnih dozvola građanima BiH, očekuje se još više odlazaka, navedeno je u studiji Bečkog instituta za ekonomske studije i Svjetske banke o stanju ekonomija zapadnog Balkana, prenose Nezavisne novine.

''Trend će biti samo nastavljen, naročito jer je Njemačka, kao glavna destinacija bh. imigranata, olakšala procedure za građane BiH koji traže posao u toj zemlji", istaknuto je. Osim ove njemačke odluke, kako je navedeno, dodatne migracije bit će ubrzane i zbog starenja stanovništva i negativnog nataliteta, ali i zato jer mnogi bh. državljani imaju putovnice Hrvatske.

Gledano u apsolutnim brojkama, u studiji je istaknuto da je BiH od raspada Jugoslavije do danas napustilo 1,3 milijuna ljudi, što iznosi trećinu stanovništva, nakon koje slijedi Albanija sa milijun, pa Srbija sa 900.000.

Po zemljama, osim Njemačke, građani BiH su uglavnom odlazili u Sjedinjene Države, državljani Srbije u Švicarsku i Australiju, Albanci u Italiju, a ljudi s Kosova u Njemačku. Između ostalog, navodi se i kako je do najvećeg pada nezaposlenosti u regiji došlo u BiH, i iznosi skoro pet posto. Sa stopom od 20,5 posto, kako je istaknuto, BiH je zabilježila najmanju nezaposlenost u povijesti. Također, BiH je jedina zemlja u kojoj je došlo do smanjenja samozapošljavanja.