Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković ustvrdila je u srijedu kako se prve isporuke cjepiva protiv koronavirusa u BiH mogu očekivati u idućih nekoliko dana, odbacivši istodobno sve jače kritike vlasti zbog kašnjenja početka cijepljenja.

"Ako se ispoštuje dogovoreno, očekujemo u idućih nekoliko dana isporuku 100 tisuća doza cjepiva i to bi omogućilo početak cijepljenja", kazala je Turković novinarima u Sarajevu nakon sjednice Vijeća ministara BiH.

Cijepljenje protiv koronavirusa u BiH do sada je počelo samo na simboličan način jer su u zemlju dopremljene tek otprilike dvije tisuće doza ruskog cjepiva Sputnik V, namijenjenog isključivo stanovnicima na teritoriji Republike Srpske.

Vlast tripi kritike već tjednima

BiH je prošle godine naručila i platila 1.23 milijuna doza cjepiva zapadnih proizvođača posredstvom međunarodnog mehanizma COVAX, a još 900 tisuća doza treba dobiti uz pomoć Europske unije, odnosno kroz sustav IPA fondova.

Vlasti u BiH su već tjednima suočene s oštrim kritikama da ne poduzimaju ništa kako bi otklonile zastoje u postupku procjepljivanja stanovništva, a posljednji pokazatelji istodobno govore kako se zaraza koronavirusom u BiH ponovo počinje širiti nakon jednomjesečnog razdoblja relativno stabilne epidemiološke situacije.

U srijedu je bilo 577 novozaraženih, a početkom tjedna probijena je psihološka granica od 500 novozaraženih u 24 sata. Epidemiolozi su upozorili kako je očevidno da se zaraza ponovo počinje širiti te je i u bolnicama sve više oboljelih od covida sa srednjom i težom kliničkom slikom.
 

Turković je ustvrdila kako su vlasti u BiH poduzele sve što su mogle ne bi li nabavile cjepivo dodajući kako je problem u proizvođaču.

Pojasnila je kako su provedene sve potrebne pripreme te je uspostavljen i hladni lanac za skladištenje kakvo zahtijeva Pfizerovo cjepivo. Kritike je djelomice ipak prihvatila kroz konstataciju kako BiH "možda nije bila dovoljno agresivna" u pokušajima nabavke cjepiva poput drugih država.

"Sve smo pripremili i iščekujemo informaciju kada će cjepivo stići", kazala je Turković.
 

Dodala je kako će, prema sada dostupnim informacijama, ipak prvo biti dopremljen dio od 900 tisuća doza cjepiva naručenog posredstvom IPA fondova, odnosno uz pomoć EU.

Tu isporuku za BiH u ime EU sada organizira Austrija, a dostavu prvih 100 tisuća doza u Sarajevo idućih dana ministrici Turković je najavio njen austrijski kolega Alexander Schallenberg.

Urgencija parlamentaraca

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je na 19. redovnoj sjednici zaključcima zadužio Vladu FBiH da formira ad hoc tim za izravne pregovore odmah s proizvođačima cjepiva protiv COVID-a 19.

U navedeni tim trebaju biti uključeni i predstavnici Odbora Zastupničkog doma za zdravstvo, navedeno je.

Također je zaključeno da hitno treba održati sastanak premijera Federacije BiH, federalnog ministra zdravstva, premijera svih kantona, kantonalnih ministara zdravstva i predstavnika parlamentarnog odbora za zdravstvo u roku od 72 sata do sedam dana, a u cilju jedinstvenog nastupa u procesu nabavke cjepiva i cijepljenja stanovništva.

Zastupnički dom je narednim zaključkom naložio da federalni nivo zatraži od Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da se s diplomatsko-konzularnim predstavnicima aktivno uključe u direktnu komunikaciju s proizvođačima cjepiva.