Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko nazočit će drugom godišnjem Summitu šefova država i vlada zemalja zapadnog Balkana koji se održava danas i sutra u Beču.

''Prošlogodišnja konferencija u Berlinu rezultirala je novom europskom inicijativom za BiH, a ovogodišnji summit u Beču predstavlja nastavak i jačanje ovog procesa. Ovo je prilično rijetka šansa, ali i idealna prilika za BiH i predstavnike drugih zemalja da preuzmu pozitivnu ulogu u izgradnji snažnijih veza u regiji, i da pokažu kako se BiH ozbiljno namjerava uhvatiti u koštac s izazovima s kojima se zemlja i njeni građani suočavaju'', kazao je Inzko.

Dodao je da ovaj summit treba u potpunosti iskoristiti, s obzirom na to da je rijetka prilika da je zapadni Balkan dva dana u godini tema broj jedan za međunarodnu zajednicu i Europsku uniju.

Tijekom boravka u Beču, Inzko će sudjelovati i u panel diskusiji na visokom nivou "Bilateralni sporovi na Zapadnom Balkanu - sprječavanje potencijalnih budućih problema", koju organizira Ministarstvo vanjskih poslova Austrije, te će iskoristiti boravak u Beču i za niz bilateralnih susreta, najavljeno je iz Ureda visokog predstavnika (OHR).