Na tržištu u BiH od početka ove godine do 31. listopada pronađeno je krivotvorenih 30.202 KM i 14.385 eura.

Time je zabilježeno povećanje od čak 53,69 posto krivotvorenih novčanica eura, ali i smanjenje krivotvorenja domaće valute u odnosu na isti period prošle godine. Podaci su ovo Središnje banke BiH, u kojoj kažu da je, kada je riječ o euru, najviše otkrivenih krivotvorina od 20 eura, pišu Nezavisne novine.

"Pronađen je 101 komad ovih novčanica, što je u odnosu na prošlu godinu povećanje od čak 621,43 posto", rekli su u SB BiH.

Prema njihovim podacima, i što se tiče domaće valute građani pažnju najviše trebaju obratiti na novčanice od 20 KM, čije je krivotvorenje također u porastu. Ukupno je otkrivena 241 krivotvorina ove vrijednosti, a zanimljivo je da su najčešće krivotvorene kovanice od jedne KM, kojih su pronađena 1.754 komada.

"Ukupna vrijednost otkrivenog krivotvorenog novca u domaćoj valuti je smanjena u odnosu na isti period prošle godine. Otkriveno je 30.202 KM, od čega 27.890 KM u novčanicama i 2.312 KM u kovanicama, što je za 36,70 posto manje krivotvorenih novčanica i 10,84 posto krivotvorenih kovanica domaće valute", kažu u SB BiH.

Manje je i otkrivenih dolarskih krivotvorina u prometu, i to za 7,61 posto, a njihova ukupna otkrivena vrijednost je 4.250 dolara.

"Najviše otkrivenih krivotvorina su novčanice od 100 američkih dolara, ukupno 42", potvrdili su u CB BiH, u kojoj ističu da se novčanice izrađuju od specifičnog papira i da sadrže zaštitne elemente koji se mogu provjeriti bez upotrebe bilo kakve dodatne opreme.

"Kada se novčanica okrene prema svjetlosti, u papiru se mogu vidjeti vodeni znak i zaštitna nit. Novčanice imaju reljefni tisak koji se može osjetiti pod prstima", pojašnjavaju u CB BiH.

Dodali su da postoje i elementi koji mijenjaju izgled ili boju pri promjeni ugla promatranja novčanice. Krivotvorene kovanice se, kako kažu, od autentičnih razlikuju vizualno, po dimenzijama, težini, materijalu, kovanju, a građani bi ukoliko otkriju krivotvorenu novčanicu to trebalo da prijave policiji.

Murisa Marić iz Udruženja građana DON Prijedor, kaže da se na pijacama novac najmanje kontrolira, te da zato krivotvorine najčešće tamo i završavaju, ali da nisu imali mnogo prijava.

"Događalo se da su na tržnicama trgovcima potureni falsifikati, pa vraćanjem kusura dobivamo takvu novčanicu. Zatim odete u sljedeću radnju i onda ste vi na kraju taj koji je donio krivotvorinu. To se događa mnogo više s našim apoenima, nego s eurom", rekla je Marićeva.

Ona smatra da svi trgovci treba da imaju aparate za provjeru novčanica, te da potrošači nemaju naviku da se educiraju kako bi prepoznali stvarni novac.

Poručila je da potrošači provjere da li je novac validan, gdje god to imaju priliku.

Aleksandra Marković, glasnogovornik domaćeg trgovačkog lanca "Tropic", kaže da su imali nekoliko slučajeva pronalaska krivotovrenih novčanica u najvećoj trgovini "Tropic centra" u Banja Luci, odnosno ukupno četiri slučaja.

"Imamo različite načine utvrđivanja krivotvorenih novčanica. Riječ je o aparatima i markerima za provjeru ispravnosti novca, a blagajnici su educirani da prepoznaju neispravnu novčanicu", rekla je Marković.   

Dodala je da se, ukoliko se stvori bilo kakva sumnja u ispravnost novca, obavještavaju osiguranje.