Bosna i Hercegovina je na najnovijoj ljestvici o regulativi poslovanja zauzela 81. mjesto među ukupno 190 zemalja, s pripadajućih 63,87 DTF bodova, od maksimalnih 100, pokazalo je jučer objavljeno izvješće Svjetske banke "Doing Business 2017: Jednake mogućnosti za sve".

Time je BiH najlošije pozicionirana od svih zemalja regije. Tako je primjerice Hrvatska zauzela 43. mjesto, Srbija 47., dok je Makedonija najbolje rangirana u regiji i nalazi se na 10. mjestu ljestvice Doing Business 2017.

Za pokretanje novog poslovanja u prosjeku sada treba 21 dan diljem svijeta, dok je prije 10 godina trebalo 46 dana, navedeno je u izvješću. U BiH za pokretanje poslovanja danas treba 65 dana.

BiH je prošle godine bila na 83. mjestu ove rang-liste. Prema novom izvješću BiH je olakšala pokretanje poslovanja smanjenjem uplaćenog minimalnog kapitala za društva sa ograničenom odgovornošću i povećanjem efikasnosti notarskog sustava. Ali po pitanju dugotrajnosti postupka, ishođenja građevinskih dozvola, elektroenergetskih priključaka loše stoji, može se iščitati iz izvješća.