Bosna i Hercegovina bogatija je vodom od svih zemalja regije. Pri samom vrhu je i u Europi, ali i to nije dovoljno da bi barem na ovom potencijalu zaradila. Voda se ovdje traći, a drugima se u blagajnu slijevaju milijuni. Ovaj broj milijuna iz godine u godinu raste. Pa je tako u prvih pet mjeseci ove godine, u usporedbi na isto razdoblje prošle, iz blagajne za tuđu vodu u bocama izdvojeno čak šest milijuna maraka više. Za domaće proizvođače teško je doći do mjesta na policama trgovina, ona se papreno plaćaju. Barijere na carinama, kada je u pitanju izvoz, stvaraju probleme našim proizvođačima, pričaju iz Udruženja ekonomista Republike Srpske, prenosi ATV.

“Poznato je da proizvođači naših voda moraju čekati danima na carinskim prelazima kada se izvozi. Međutim, kada uvozimo robu tu nema nikakvih zadržavanja. Uzorak vode se uzima jedan i to uopće ne onemogućava daljnju distribuciju tih stranih voda. Znači, treba primjeniti ista pravila kao što primjenjuju druge zemlje prema nama,” kaže ekonomist Saša Grabovac. Proizvoditi vodu nije jednostavno, ali Vlada se trudi da stvori olakšice za one koji to žele, tvrdi Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma RS-a.

Građani se trebaju osvijestiti i početi kupovati domaće, jer je to najkvalitetnije, kaže ministar. “Borimo se na ove načine obučiti stanovništvo, da što više kupuju domaće, da je domaće bolje, kvalitetnije. Zašto da kupuju uvozno, a osobito vodu, voda je nešto što ovdje imamo na pretek, jedno bogatstvo, zdrava voda. Vlada RS kroz podršku ulaganjima u proizvodne kapacitete, u prerađivačke kapacitete, imate poticajna sredstva u ministarstvima, a i Investicijsko razvojna banka, naš veliki distributer mogućnost je za kreditne linije, osobito ulaganju u gospodarstvo. Imamo sada mogućnosti, i niže su kamate i duža su razdoblja otplate. Imamo fond uključen. Znači, otvorili smo niz olakšica da bi oni koji se žele baviti proizvodnjom imali povoljnije uvjete, a sigurno da proizvodnja vode nije jednostavna i da svi oni koji se žele baviti tim znaju u što ulaze, ali isto, to je jedno jamstvo da na tržištu Srpske ono što proizvedete možete prodati,” rekao je Gluhaković. Da apsurd bude veći, u BiH se uvozi voda u bocama i iz zemalja koje se ne mogu pohvaliti bogatstvima ovoga potencijala. Uvozi se iz Mađarske, Makedonije, Hrvatske, Turske…  Za uvoz vode prošle godine je izdvojeno oko 144 milijuna maraka, dok je samo za prirodnu i gaziranu vodu bez aroma u bocama izdvojeno oko 23 milijuna maraka.