BiH je 66. zemlja na svjetskoj rang-listi po slobodi medija za 2014. godinu i zadržala je istu poziciju koju je imala i 2013. godine, navodi se u godišnjem izvješću međunarodne nevladine organizacije za zaštitu novinara "Reporteri bez granica".

Srbija je ove godine pala za 13 pozicija i nalazi se na 67. mjestu, a Hrvatska je napredovala za sedam pozicija u odnosu na prošlogodišnji izvještaj "Reportera bez granica", pa sada zauzima 58. mjesto.

Na spisku 180 država, Slovenija je na 35. mjestu, Crna Gora 114, a Makedonija na 117.

U dokumentu ove organizacije, čije je sjedište u Parizu, navodi se da su dvije trećine od 180 zemalja ostvarile slabiji rezultat, nego u prethodnom periodu od 12 mjeseci.

Zapadna Evropa, iako najbolje rangirana, zabilježila je najveći pad kao regija.

Rusija je skliznula za dvije pozicije i sada je na 152. mjestu, a SAD su rangirane tri pozicije niže nego prošle godine i sada su na 49. mjestu zbog "rata protiv informacija" koji je u pojedinim slučajevima vodila administracija predsjednika Baracka Obame, prenosi Srna.

Kina i Iran svrstani su među deset najlošije plasiranih država, a na dnu liste su Turkmenistan, Sjeverna Koreja i Eritreja.

Najbolje plasirane su, kao i obično, tri skandinavske države: Finska, Norveška i Danska. Finska zauzima čelnu poziciju već petu godinu uzastopno.

Prvi.tv