Bosna i Hercegovina se našla u službenim statistikama zemalja odakle potiče krivotvorena roba u Europskoj uniji. Specijalnost joj je krivotvorena ambalaža. Europski carinici su prošle godine zaplijenili robu u vrijednosti od 740 milijuna eura.

Ambalaža

Najviše zaplijenjene robe, 27 milijuna artikala koji su kršili prava intelektualnog vlasništva, iz Kine je. Vrijednost zaplijenjene krivotvorene robe, koju su zaplijenili europski carinici je 2018. godine za 160 milijuna eura veća u odnosu na 2017. godinu. Kina je i dalje na prvom mjestu. Nakon Kine, sa velikom distancom su Bosna i Hercegovina, kineske regije Hong Kong i Kambodža, prenosi N1.

Europski policajci su najviše zaplijenili cigareta (15 %), a nakon toga slijede igračke (14%). Krivotvoreni alkohol je najčešće dolazio iz Sjeverne Makedonije, jer je iz te zemlje stiglo više od 60 posto krivotvorenih alkoholnih pića, dok je Turska bila najvažnija zemlja porijekla parfema i kozmetičkih proizvoda.

Krivotvorena računala i računarska oprema su najčešće dolazili iz Indije, cigarete iz Kambodže, a krivotvorena ambalaža iz Bosne i Hercegovine.

Internet

Udruženje za zaštitu proizvoda i brendova, u okviru kojeg djeluju Njemačka industrijska i gospodarska komora i Udruženje njemačke industrije, navodi da su ''crni'' brojevi daleko veći.

Predsjednik Udruženja Volker Bartels kaže da se ''borba protiv krivotvorenih proizvoda i brendova mora voditi na drugim razinama kao bi se otežala njihova proizvodnja i prodaja."

Važno polazište za tu borbu je veliki broj platformi na internetu preko kojih se i prodaje najveći dio krivotvorenih proizvoda.

''S nekoliko klikova i bez većih kontrola možete doći do nekoliko milijuna potencijalnih kupaca kojima često nije jasno odakle proizvodi i dolaze", kaže Bartels.