Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik upozorio je da vraćanje stranaca na političku scenu u BiH, a što je primjetno u posljednjih godinu dana, nije ništa drugo nego vraćanje modela unitarizacije i centralizacije BiH.

- Afirmacija BiH je za nas povijesni gubitak, za naše postojanje i budući razvoj. Republika Srpska ne može računati na egzistenciju i razvoj BiH ako se mimo njenih interesa jača značaj tijela BiH - istaknuo je Dodik.

On je naglasio kako su stranci u posljednjih osam-devet godina, kada je vlast u Srpskoj i na razini BiH vršio SNSD, bili potpuno eliminirani iz političkih procesa u BiH, ali da se sada ponovo vraćaju, uzimaju svoju moć, prijete i nameću razne reforme koje odgovaraju EU i Zapadu.

- Mi smo u zadnjih osam, devet godina potpuno umrtvili i pasivizirali sve napade na Republiku Srpsku kada je SNSD vršio vlast i u Srpskoj i na razini BiH. Tada je Srpska bila dominantan politički čimbenik u BiH, što je praktično značilo da ono što prihvati Republika Srpska u BiH - može, a ono što ne prihvati - ne može nikako, i tu nisu pomagali ni stranci, dok je danas sa 'savezom za rikverc' na razini BiH potpuno drugačije - rekao je Dodik, koji je lider SNSD-a.

On je napomenuo kako je politička uloga SNSD-a bila zasnovana isključivo na Ustavu i Daytonskom sporazumu i da je zato bilo teško boriti se protiv takve vlasti, jer se držala ustava.

- Ono što je pripadalo BiH po Ustavu mi nikada nismo osporavali, a ono što je nametnuto nasiljem smo osporavali i nastavit ćemo osporavati. To se naravno smučilo strancima i zato stalno pokušavaju problematizirati Srpsku, a u tu šemu problematizacije Srpske upao je i 'savez za rikverc' koji je zagledan u te strance do zaljubljenosti. Sad su svi problemi u BiH odjednom samo u Republici Srpskoj, a u Federaciji BiH je kao sve odlično i teče med i mlijeko - rekao je Dodik za trebinjsku Herceg televiziju.

On je ocijenio kako je Republika Srpska potpuno prevarena politikom stranaca u BiH. - Nekada smo naivno vjerovali u njihovu dobru namjeru, ali ovo je 2016. godina i možemo zaključiti da smo prevareni. Sada definitivno znamo da oni nemaju dobre namjere - naglasio je Dodik.

Dodik je istaknuo da je BiH greška i zabluda međunarodne zajednice, te da je 1995. godine u Daytonu trebala biti stvorena kao savez tri države koje su do sada već mogle izgraditi neki zajednički regionalni okvir koji bi funkcionirao bolje nego što je ovo danas.

On je ponovio kako "država BiH" ne postoji, već da BiH čini granica, međunarodno priznanje i člastvo u međunarodnim organizacijama, a sve ostalo i sva vlast je na entitetima.

Dodik je rekao kako je BiH sublimat i zajedništvo u kojem se dogovaraju dva entiteta i tri naroda.

- Postoje, znači, dvije strane, a BiH i njene institucije nisu strana po Daytonskom sporazumu i zato imamo ovu priču o stalnom nametanju nekih rješenja. Republika Srpska ide u Sarajevo kao strana i uvijek može reći dok se neko pitanje ne riješi, kao što je na primjer sada pitanje Ustavnog suda, nijedno drugo neće doći na dnevni red. U BiH nema većine, već samo dvije strane koje moraju napraviti sporazum o bilo kom pitanju na razini BiH - istaknuo je Dodik.