Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik istaknuo je kako bi Republika Srpska kao samostalna država za tri godine ispunili sve zahtjeve koje je postavila EU i postala njena nova članica.

"Najučinkovitiji put ka EU je da se podijelimo i da samostalno ispunjavamo uvjete za članstvo. Da smo uradili tako prije deset ili petnaest godina već bi bili u EU. Žao mi je što Europa nije pokazala više senzibiliteta za problem zvani BiH, jer mi izgleda da nitko ne želi da vidi, da zaključi kako je BiH propala i da se održava još samo na infuziji međunarodnog čimbenika. Ne vjerujem da će taj čimbenik vječno biti u BiH, zato je važno već sada razmatrati potencijalne scenarije za budućnost tog prostora", istaknuo je Dodik u intervjuu za Atensko-makedonsku novinsku agenciju ANA-MPA, koji su prenijeli grčki mediji.

On je naglasio kako je Republika Srpska spremna za taj dijalog i da nema više vremena za gubljenje i realizaciju tuđih iluzija.

"Naši životi su u pitanju i mi ne želimo ništa drugo nego da ih organiziramo na najbolji mogući način, onako kako to rade svi narodi. Mislim da zaslužujemo podršku i da se problem neće opet gurnuti pod tepih", naglasio je Dodik.