Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine imali su različite stavove u vezi s jučerašnjim glasanjem o Nacrtu rezolucije o Jeruzalemu u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda (UN), a BiH je nakon glasanja bila među 35 zemalja koje su bile suzdržane.

Kako su za Anadolu Agency (AA) potvrdili izvori iz Predsjedništva BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH je Predsjedništvu predložilo glasanje za Nacrt rezolucije o Jeruzalemu. Prijedlog MVP-a prihvatio je bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović, dok su članovi Predsjedništva iz reda srpskog i hrvatskog naroda Mladen Ivanić i Dragan Čović, prema istom izvoru, odlučili ignorirati preporuku MVP-a te bili suzdržani. Kako je rečeno za AA, Izetbegović se složio s prijedlogom Ministarstva vanjskih poslova dok su druga dva člana predsjedništva bila suzdržana.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je ranije tijekom petka, a nakon instrukcije Predsjedništva, u pisanom priopćenju pred glasanje u Generalnoj skupštini UN-a obznanilo instrukciju kolektivnog šefa države prema kojoj će stalni predstavnik BiH pri UN-u biti suzdržan. "Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima u New Yorku će prilikom glasanja u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda biti suzdržan, u skladu s instrukcijom Predsjedništva Bosne i Hercegovine", priopćeno je iz MVP-a. Nacrt rezolucije, koja kritizira Trumpovu odluku o Jeruzalemu, prihvaćen je na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (GSUN) sa 128 glasova za, dok je protiv bilo devet zemalja.

Protiv nacrta rezolucije o Jeruzalemu su glasali Sjedinjene Američke Države (SAD), Izrael, Gvatemala, Honduras, Maršalovi Otoci, Mikronezija, Nauru, Togo i Palau, dok je 35 zemalja, među kojima i BiH, bilo suzdržano. Ovim su zemlje članice, usprkos prijetnjama SAD-a, snažno osudile Trumpovu odluku o Jeruzalemu. U spomenutoj rezoluciji se navodi da je "nevažeća svaka odluka i akcija koja će izmijeniti status, karakter ili demografski sastav Jeruzalema".

U spomenutoj rezoluciji se navodi da je "nevažeća svaka odluka i akcija koja će izmijeniti status, karakter ili demografski sastav Jeruzalema". U nacrtu rezolucije su navedene i ranije rezolucije koje je UN donio kada je riječ o palestinsko-izraelskom pitanju, ali i Jeruzalemu. Navedeno je i kako je potrebno zaštiti posebni status Jeruzalema, njegove duhovne, vjerske i kulturološke dimenzije.

U nacrtu se još dodaje i kako se pitanje statusa Jeruzalema treba rješavati pregovorima u okviru rezolucija UN-a, te se apelira na sve zemlje članice da izbjegavaju otvaranje diplomatskih misija u svetom gradu Jeruzalemu. Nacrtom rezolucije se traži od svih zemalja članica da poštuju rezolucije UN-a o Jeruzalemu te da ne priznaju odluke i postupke protivne rezolucijama UN-a o ovom pitanju. Na kraju se poziva na intenziviranje globalnih i regionalnih napora kako bi se uspostavio sveobuhvatan i održiv mir na Bliskom istoku.

Podsjećamo, Sjedinjene Američke Države (SAD) 18. prosinca su uložile veto u Vijeću sigurnosti UN-a na nacrt rezolucije o Jeruzalemu koji je, na inicijativu Turske, predložio Egipat.