Iako Humani papiloma virus (HPV) može, prema riječima stručnjaka, izazvati i neka od najtežih oboljenja, poput raka grlića maternice, cjepiva protiv ovog virusa u BiH još nema.

"U Republici Srpskoj zasad još nemamo cjepivo protiv HPV-a", istaknuli su za "Nezavisne" u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Deset bolesti

U Federalnom zavodu za javno zdravstvo naveli su da ni u FBiH nema cjepiva protiv HPV-a.

"U FBiH se vrši cijepljenje protiv deset zaraznih bolesti, a još nema cijepiva protiv HPV-a", rekli su u Zavodu.

Arijana Elenkov, specijalist ginekologije i akušerstva, kazala je da HPV može dovesti čak i do karcinoma grlića maternice, vagine, vulve, anusa i penisa kod muškaraca.

"Genitalna infekcija HPV-om je spolno prenosiva bolest. Grupa HPV ima preko 100 tipova virusa, od kojih je preko 30 spolno prenosivo. U određenom broju slučajeva kod inficiranih osoba se neće razviti nikakvi simptomi i infekcija može spontano da nestane", pojasnila je Arijana Elenkov.

Prema njenim riječima, kod preostalog broja inficiranih će se manifestirati kao genitalne bradavice - kondilomi, intraepitelna neoplazija - prekarcinomski stadijum bolesti ili neki od već spomenutih karcinoma. Navela je da tijekom porođaja može doći do prenosa virusa sa majke na novorođenče, što, kako ističe, u određenom broju slučajeva može rezultirati laringealnim papilomima kod djeteta.

"Ne postoji lijek za infekciju HPV-om. Upotreba kondoma smanjuje učestalost karcinoma grlića, ali ne štiti u potpunosti od infekcije HPV-om", upozorila je Arijana Elenkov.

Rizik od raka

Prema nekim podacima, cijepljenje protiv HPV-a smanjuje rizik od raka.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS kazali su da se u RS imunizacija obavlja u skladu sa Politikom unapređivanja zdravlja stanovništva u RS do 2020. godine.

"Kalendarom obaveznog cijepljenja djece i omladine navodi se obaveza besplatnog cijepljenja protiv deset zaraznih bolesti, a to su tuberkuloza, hepatitis B, difterija, tetanus, veliki kašalj, dječija paraliza, infekcija bakterijom Haemophylus influenza tip b, morbile, rubeola i zaušnjaci", istaknuli su u Ministarstvu.

Dodali su da su sve to zarazne bolesti koje se ili javljaju masovno ili mogu imati tešku kliničku sliku.

Navode da je u RS omogućeno i cijepljenje protiv infekcija izazvanih pneumokokom i meningokokom, osoba kojima je to preporučeno od strane nadležnog doktora medicine u skladu sa kliničkim indikacijama.

Prema podacima iz studije "HPV ne bira", koju su radili Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo, Zavod zdravstvenog osiguranja Kanona Sarajevo i JU Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo, cijepljenje sprečava nastanak i razvoj abnormalnosti epitela grlića maternice koje uzrokuju HPV tipovi koje sadrži to cjepivo.

"Postoje dva tipa cjepiva: jedno koja je zaštita od četiri tipa HPV-a koji su uzrok 70% karcinoma, te tipovi 6 i 11, koji uzrokuju 90% kondiloma. Druga vakcina sprečava infekciju tipovima 16 i 18", navedeno je u ovoj studiji.

Kada je u pitanju cijepljenje protiv HPV-a u regiji, u Hrvatskoj je besplatno cijepljenje  za djevojčice i dječake osmog razreda, kao i za srednjoškolce, dok se u Srbiji koristi samo kao komercijalna usluga, prenose Nezavisne novine.