Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić doći će u utorak u Sarajevo kako bi osobno predao pet tisuća doza cjepiva protiv koronavirusa namijenenog stanovništvu Federacije BiH.

Srbija planira BiH donirati cjepivo Covishield koja se proizvodi u Indiji pod markicom AstraZenece.

Vučić je ranije najavio kako će Srbija pokloniti BiH cjepivo s obzirom na činjenicu da BiH do ovog tjedna nije dobila ništa od cjepiva naručenog od zapadnih proizvođača.

Federacija BiH nije dobila niti jednu dozu, dok se Republika Srpska odlučila na izravnu nabavku iz Rusije pa je do ponedjeljka dobila 22 tisuće doza Sputnjika V.

Cjepivo iz Srbije trebalo bi biti dopremljeno zrakoplovom, a uz Vučića bi trebao stići i srbijanski ministar zdravstva Zlatibor Lončar.

Cjepivo će u sarajevskoj zračnoj luci u 10 sati dočekat će članovi Predsjedništva BiH.

Podsjetimo, ruski fond za direktne investicije nudio je FBiH Sputnjik V po cijeni od 9,95 KM za jednu dozu, a isporuka prvih cjepiva bila je moguća već sredinom veljače, no na tu ponudu veleposlanstvo BiH u Moskvi nije dobila odgovor, potvrdio je ovo veleposlanik BiH Željko Samardžija

Samardžija pojašnjava da je MVP krajem siječnja od njega zatražio informaciju, na bazi zahtjeva Ministarstva zdravlja FBIH, o karakteristikama Sputnjika V. Veleposlanik dodaje da je hitno kontaktirao Ruski fond za direktne investicije.

"Dali su sve validne informacije o cijeni cjepiva i načinu transporta. Čak su rekli da bi se jedna partija od 20-30 tisuća mogla isporučiti u roku od 10 do 15 dana", rekao je Samardžija u razgovoru za N1, komentirajući saznanja Inforadara.

Veleposlanik pojašnjava, da je ove informacije, kao i informacije o karakteristikama vakcine dostavio Ministarstvu inostranih poslova.

“Poslije toga mene nitko nije kontaktirao, i ja naravno nisam imao nikakve aktivnosti”, rekao je Samardžija.

Referirajući se na cijenu koja je tada ponuđena, Samardžija kaže da se radi o cijeni naznačenoj na službenom sajtu Ruskog fonda za direktne investicije.

“Piše da je manja od 10 dolara, precizno 9,95. Znači dvije doze su 19,90, tako su nama rekli“, pojasnio je sugovornik N1.