Američko ministarstvo pravde ponovno će otvoriti tajne dokumente vlade o napadima Al-Kaide 11. rujna 2001. godine, s namjerom da javnosti pruži više informacija o tom događaju.

Taj potez, koji je u izjavi iz Bijele kuće pozdravio Joe Biden, uslijedio je dok članovi obitelji skoro 3.000 žrtava napada od predsjednika traže konkretniju akciju.

- Kao što sam obećao tijekom svoje kampanje, moja administracija zagovara maksimalan nivo transparentnosti u okvirima zakona i pridržavanje strogih smjernica izdanih tijekom uprave (bivšeg predsjednika Baracka) Obame i Bidena o pozivanju na privilegije državnih tajni - naveo je Biden u priopćenju, javlja Al Jazeera, prenosi Fena.

Uoči 20. godišnjice napada, članovi obitelji žrtava od Bidena zahtijevaju da skine oznaku tajnosti s povjerljivih dokumenata, koji će, kako tvrde, pokazati da su čelnici Saudijske Arabije podržali napade.

Oni su, zajedno sa preživjelim u napadima, u petak objavili pismo u kojem su Bidenu poručili da, ako ne otvori dokumente, niti ne dolazi na obilježavanje godišnjice napada.

- Od zaključka Komisije 9/11. iz 2004. godine, otkriveno je mnogo dokaza koji ukazuju da su dužnosnici saudijske vlade podržali napade - navodi se u pismu, koje je potpisalo 1.700 osoba.

- Kroz različite administracije, ministarstvo pravde i FBI nastoje sakriti te informacije i spriječiti američki narod da čuje punu istinu o napadima - dodali su.

Saudijska Arabija negira da je imala ulogu u napadima.

Članovi obitelji žrtava 11. rujna dugo su tražili dokumente američke vlade koji se odnose na to da li je Saudijska Arabija pomogla ili financirala bilo koju od 19 osoba povezanih s Al-Kaidom, koji su izveli razorni napad.

- Cijenimo što je predsjednik Biden odao priznanje našim obiteljima dok tražimo pravdu i odgovornost Kraljevine Saudijske Arabije - rekao je Brett Eagleson, čiji je otac Bruce Eagleson ubijen, u izjavi za novinsku agenciju Reuters.

- No, nažalost, već smo čuli mnogo praznih obećanja - dodao je.

Operativci Al-Kaide su 11. rujna 2001. oborili tri putnička aviona u dva nebodera Svjetskog trgovačkog centra (WTC) i zgradu Pentagona u Washingtonu. Četvrti avion, za koji se vjerovalo da je ciljao zgradu Capitola, srušio se u polje u Pennsylvaniji.

Prošle godine, američki sudac od saudijske vlade je zatražio da ispita 24 aktualna i bivša dužnosnika, uključujući i bivšeg veleposlanika u SAD-u, u parnici koju su pokrenule obitelji žrtava, koje tvrde da je Saudijska Arabija pružila pomoć napadačima.