Bijela kuća upozorila je da ruski napad na Ukrajinu može početi u svakom trenutku, i to bombardiranjem iz zraka. Ministarstvo obrane Sjedinjenih Država naredilo je američkim vojnicima da napuste Ukrajinu, a Rusi su već počeli povlačiti svoje diplomatsko osoblje.

Joe Biden je u telefonskom razgovoru, koji je trajao jedan sat, zaprijetio Vladimiru Putinu da će Rusija snositi teške posljedice u slučaju invazije. Na američka nagađanja o napadima reagirao je ukrajinski predsjednik te zatražio dokaze za tvrdnje o skoroj invaziji.

- Ljudi me pitaju - što je to, je li to istina? A istina je da mi imamo drukčije informacije od naših prijatelja, pa sada naši najbolji prijatelji takvim vijestima stvaraju na terenu najvećeg neprijatelja - paniku koja nam nije potrebna, komentirao je Volodimir Zelenski.

O razgovoru Bidena i Putina maloprije se oglasio i Kremlj. Savjetnik ruskog predsjednika Jurij Ušakov rekao je da će Moskva razmotriti ideje koje je iznio Biden o rješavanju sigurnosnih zahtjeva Rusije, no da se one i dalje ne bave ključnim ruskim problemima. Naglasio je i da američke sankcije Rusiji nisu bile u fokusu razgovora. Poziv je opisao kao poslovni razgovor, a stajalište Zapada o mogućem napadu nazvao je apsurdnom histerijom.

Više od 10 zemalja, uključujući Hrvatsku, pozvalo je svoje državljane da odmah napuste Ukrajinu. Hrvatska veleposlanica Anica Djamić rekla je u Dnevniku HTV-a da je u Ukrajini oko stotinu hrvatskih državljana.