Američki predsjednik Joe Biden posljednjih je dana tajno odobrio milijarde dolara za nove bombe i borbene avione za Izrael, uprkos zabrinutosti Washingtona zbog očekivane vojne ofanzive na jugu Pojasa Gaze koja bi mogla ugroziti živote stotina tisuća palestinskih civila, navodi se u medijskom izvještaju objavljenom u petak.

Vrijednost 2,5 milijardi dolara

"Oružje koje je ovog tjedna odobrio američki predsjednik uključuje 1.800 bombi MK84, teških po 907 kilograma i 500 bombi MK82 od po 226 kilograma", rekli su neimenovani dužnosnici Ministarstva obrane i State Departmenta za "Washington Post".

State Department je prošlog tjedna odobrio transfer 25 borbenih aviona F-35A i motora, dodao je američki dužnosniik.

Procjenjuje se da vrijednost aviona i motora iznosi oko 2,5 milijardi dolara.

Prodaja nije javno objavljena, a nema ni odgovarajućih najava na web stranici Agencije za sigurnosnu i obrambenu suradnju na kojoj se takva priopćenja obično objavljuju.

Netanyahu otkazao posjet Washingtonu

Biden i izraelski premijer Benjamin Netanyahu su posljednjih tjedana sve više distancirani, a napetosti rastu nakon što Sjedinjene Američke Države nisu stavile veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre u Gazi.

Netanyahu je uzvratio tako što je naglo otkazao planiranu posjetu Washingtonu izraelskog veleposlanstva koja je trebala razgovarati o američkim alternativama izraelskoj invaziji na Rafah. Sastanak je sada ponovo zakazan.

Veći dio Pojasa Gaze uništen je otkako je Izrael pokrenuo rat u listopadu prošle godine nakon prekograničnog napada Hamasa. Izraelske snage mjesecima bezobzirno uništavaju zgrade i čitava naselja. Uništeno je 60 posto infrastrukture palestinske enklave. U izraelskim napadima ubijeno je više od 32.600 Palestinaca.

Međunarodni sud pravde (ICJ) je naznačio dodatne privremene mjere, uključujući ''nesmetano pružanje'' pomoći Pojasu Gaze, u postupku za genocid koji je u tijeku protiv Izraela na zahtjev Južnoafričke Republike.