Američki predsjednik Joe Biden pojačao je restrikcije protiv kineskih tvrtki koje navodno imaju veze s kineskom vojskom te je u četvrtak potpisao odluku kojom se Amerikancima brani da od 2. kolovoza kupuju ili prodaju vrijednosnice 59 kineskih tvrtki.

Kineska vlada prosvjedovala je protiv ovoga poteza još i prije nego li je objavljen.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekao je da SAD ignorira činjenice i da treba “ispraviti pogreške” i “prestati štetiti globalnom financijskom tržištu i interesima ulagača”.

Nova mjera nadograđuje se na nalog koji je izdao Bidenov prethodnik na dužnosti Donald Trump u studenome stavljajući na crnu listu više od 50 kineskih tvrtki s navodnim vezama s vojskom.

Bidenov nalog sada obuhvaća kompanije koje SAD optužuje da koriste tehnologiju nadzora koja omogućava kršenje ljudskih prava. U odluci se navodi kako SAD brani američka ulaganja u kineske tvrtke koje “potkopavaju sigurnost i demokratske vrijednosti Sjedinjenih Država i njihovih saveznika”.

Bijela kuća dodaje da će lista biti i nadopunjena bude li potrebno.

Za listu spornih kineskih tvrtki neće više biti zaduženo ministarstvo obrane, kao u doba Trumpa, nego će za to biti zaduženo ministarstvo financija.

Mnoge od izlistanih tvrtki već su bile pogođene prethodnom zabranom, koja je obuhvatila i proizvođača mobitela i internetske opreme Huaweija i treću najveću kinesku naftnu kompaniju CNOOC.

Trumpov se nalog, međutim, pokazao ranjivim pa je tako kineski proizvođač smartfona Xiaomi dobio nalog suda u Washingtonu da bude skinut s liste. Također nije ni na Bidenovoj novoj listi.

Trgovinski sukob Kine i SAD eskalirao je u doba Trumpa. Njegova administracija poduzela je korake protiv raznih kineskih tvrtki.

Biden je najavio reviziju politike prema Kini kada je u siječnju preuzeo dužnost, no jasno je dao na znanje da namjerava nastaviti s čvrstim stajalištem prema Pekingu.

Na Bidenovoj su listi i kineski telekomunikacijski divovi kao China Mobile i China Unicom, a na njoj su i zrakoplovne tvrtke Avic i China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC). Na listi je i Hangzhou Hikvision, proizvođač video tehnologije nadzora, prenosi Hina.