Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden izjavio je kako je umoran od priča o njegovom prethodniku Donaldu Trumpu i da je vrijeme da se više priča o boljitku američkog naroda, javlja Anadolu Agency (AA).

Biden je u intervjuu za televiziju CNN govorio o aktuelnoj situaciji u SAD-u, s akcentom na borbu protiv pandemije COVID-19 te je pozvao Amerikance da vjeruju novoj administraciji u Bijeloj kući.

"Trumpova administracija nije uradila adekvatne pripreme za cjepljenje i mi smo po dolasku na vlast zatekli svega nekoliko cjepiva na stanju. Postignutim dogovorom smo osigurali da do srpnja ove godina imamo 600 milijuna doza anticovid cjepiva. To znači da ćemo imati cjepivo za svakog građanina", kazao je Biden.

Pozivajući građane da se cijepe, Biden je izrazio uvjerenje da će do kraja ove godine epidemiološka slika u SAD-u biti znatno bolja.

Bidenova administracija najavila je da će za pomoć ekonomiji osigurati fond od 1,9 trilijuna dolara, a on je kazao da će financijska pomoć biti usmjerena i na pojedince i na mala i srednja poduzeća.

Na upit da komentira započeti proces opoziva bivšeg američkog predsjednika Trumpa, Biden je kazao da bi svi trebali prestati pričati o njemu.

"Tijekom protekle četiri godine je u svim vijestima bio Trump. U naredne četiri godine će vijesti biti o američkom narodu. Umorio sam se od priča o Trumpu", kazao je Biden.

Kritizirajući i migrantsku politiku Trumpove administracije, Biden je kazao kako će biti pokrenut proces postepenog rješavanja pitanja državljanstva za 11 milijuna ilegalnih migranata u SAD-u.

On je također najavio da će gornji limit za prijem izbjeglica biti vraćen na 125.000, a Trumpova administracija ga je ranije smanjila na 5.000.