Američki predsjednik Joe Biden u nedjelju je potvrdio da je s republikanskim čelnikom Zastupničkog doma Kevinom McCarthyjem postigao dogovor o podizanju granice zaduživanja s 31.4 bilijuna dolara do 1. siječnja 2025. te da Kongres sada može glasati o tome.

"Ovaj je dogovor dobra vijest za američki narod", rekao je Biden novinarima u Bijeloj kući nakon što je razgovarao s McCarthyjem kako bi dogovorili zadnje detalje. "Njima se katastrofalna prijetnja bankrota uklanja sa stola i štiti naš teško stečen i povijestan ekonomski oporavak", dodao je Biden.

Dogovor o javnom dugu koji sprječava vladu da proglasi bankrot, što bi bio prvi put u američkoj povijesti, dolazi nakon nekoliko tjedana pregovora između Bidena i republikanaca Zastupničkog doma Kongresa.

Sporazum mora još proći kroz to podijeljeno tijelo prije 5. lipnja, kad bi američko ministarstvo financija objavilo da više nema novaca. "Snažno pozivam oba doma da prihvate dogovor", rekao je Biden i dodao kako očekuje da McCarthy isto ima dovoljno ruku za potvrdu sporazuma.

Dogovor je kritiziran od desnog krila republikanaca i lijevog krila demokrata, no McCarthy je ranije u nedjelju rekao kako smatra da ima podršku većine republikanaca.

Sporazumom će se suspendirati ograničenje duga do 1. siječnja 2025., ograničiti potrošnja vlade u proračunima za 2024. i 2025., vratiti neiskorištena sredstva namijenjena za borbu protiv pandemije, ubrzati izdavanje dozvola za neke energetske projekte i uvesti dodatne radne obaveze u socijalnim programima.